Navigointipolku

Osaaminen on valttia tulevaisuuden työmarkkinoilla - 27/02/2008

Iäkäs mies opiskelee tietotekniikkaa

Kasvavilla työmarkkinoilla tarvitaan ammattitaitoisempia työntekijöitä, osoittaa EU:n tutkimusraportti.

Seuraavien kahdeksan vuoden aikana EU:ssa syntyy noin 13 miljoonaa uutta työpaikkaa, joista monissa vaaditaan erikoisosaamista.  Koulutetun työvoiman tarve lisääntyy entisestään. 

Tämä on Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen (Cedefop) English julkaiseman ammattitaitoennusteen keskeinen havainto. Tavoitteena oli määritellä, millaisia taitoja ja osaamista työntekijöiltä tulevaisuudessa edellytetään.

Ennusteen pohjana oleva tutkimus vahvistaa, että Euroopan talouden painopiste on siirtynyt maatalous- ja teollisuusvaltaisilta aloilta osaamiseen perustuville aloille. Tutkimuksen mukaan vuoteen 2015 korkeaa ammattitaitoa tarvitaan noin 30 %:ssa työpaikoista. Jopa monissa yksinkertaisissa työtehtävissä tarvitaan muitakin kuin perustaitoja. Jo nyt noin 80 miljoonaa työntekijää on korkeaa ammattitaitoa vaativissa tehtävissä, joihin ei lueta ruumiillista työtä. Se on noin 38 % EU:n 210 miljoonasta työntekijästä.

Työntekijät tarvitsevat jatkuvaa koulutusta, jotta he voivat pitää ammattitaitonsa ajan tasalla. Olennaista on elinikäinen oppiminen. DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano  "Maailman talous muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös ihmisten tarvitsevat taidot", toteaa koulutuksesta DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano vastaava komissaari Ján Figel’.

Kehittämiskeskuksen teettämä tutkimus antaa selkeämmän kuvan siitä, millä aloilla tulevaisuudessa on eniten puutetta ammattitaidosta. Sen perusteella sekä nuoret että vanhat voivat määritellä omat koulutus- DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano ja oppimistarpeensa, jotta urakehitys voisi jatkua myös tulevaisuudessa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä