Διαδρομή πλοήγησης

Ανεβαίνει ο πήχης στις ανάγκες επαγγελματικών δεξιοτήτων - 27/02/2008

Ηλικιωμένο άτομο εκπαιδεύεται στην πληροφορική

Για να αναπτυχθεί η αγορά εργασίας απαιτείται μεγαλύτερη εξειδίκευση των εργαζομένων, υπογραμμίζει έκθεση της ΕΕ.

Η αναμενόμενη μέσα στην επόμενη οκταετία δημιουργία στην Ευρώπη 13 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης, που θα βασίζονται κατά κύριο λόγο στη γνώση, θα επιτείνει συνεχώς την ανάγκη για καλύτερη κατάρτιση των εργαζομένων.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα των πρώτων προβλέψεων για τις ανάγκες επαγγελματικών δεξιοτήτων στην Ευρώπη, που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό κέντρο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης English. Το κέντρο έχει δημιουργηθεί για να προσδιορίζει ποιες δεξιότητες και προσόντα χρειάζονται οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες απομακρύνονται από τη γεωργία και τις δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, και κατευθύνονται προς τομείς που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων. Μέχρι το 2015, αναμένεται ότι για το 30% περίπου των επαγγελμάτων θα απαιτείται "υψηλή ειδίκευση" δηλαδή ένα πτυχίο, ενώ ακόμα και για πολλά απλά επαγγέλματα δεν θα αρκούν πλέον τα βασικά προσόντα. Ήδη σήμερα, 80 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 38% του ενεργού πληθυσμού της Ευρώπης (210 εκατομμύρια άτομα), ασκούν μη χειρωνακτικά επαγγέλματα που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση.

Οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν συνεχή κατάρτιση για να μπορούν να προσαρμόζουν τις δεξιότητές τους στις απαιτήσεις και, συνεπώς, οι στρατηγικές  δια βίου μάθησης DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όπως διευκρίνισε ο Επίτροπος εκπαίδευσης DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano Γιαν Φίγκελ: “Η παγκόσμια οικονομία μεταβάλλεται διαρκώς και με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να μεταβάλλονται και οι δεξιότητες των ανθρώπων.”

Η μελέτη αυτή δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το έλλειμμα δεξιοτήτων που υπάρχει σήμερα ή αναμένεται στο μέλλον, και παρέχει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους να εντοπίσουν τις δικές τους ανάγκες κατάρτισης DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano και μάθησης, ώστε να έχουν επιτυχημένη σταδιοδρομία στο μέλλον.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι