Sti

Større kompetencekrav i fremtidens EU - 27/02/2008

Ældre mand på computerkursus

Vi må forbedre vores kompetencer, hvis vi skal følge med udviklingen på jobmarkedet i EU.

I løbet af de næste otte år ventes EU's økonomi at skabe ca. 13 millioner nye job – primært i videnssamfundet. Derfor stiger behovet for veluddannet arbejdskraft.

Det konkluderer Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse English (Cedefop) i sin første rapport om fremtidens kompetencebehov i EU. Formålet med rapporten var at undersøge, hvilke færdigheder og kvalifikationer EU's arbejdstagere skal have for at klare sig på arbejdsmarkedet.

Undersøgelsen bekræfter, at EU-landenes økonomier har bevæget sig væk fra landbrug og fremstillingsindustri til fordel for mere videnstunge sektorer. Omkring år 2015 vil ca. 30 % af alle job kræve, hvad der i undersøgelsen kaldes "høje kvalifikationer" – f.eks. en universitetsgrad. For mange rutinejob vil en basisuddannelse endda ikke mere være nok. Allerede i dag er ca. 80 millioner ansat i højtkvalificerede funktionærjob – det vil sige ca. 38 % af EU's arbejdsstyrke på 210 millioner.

De ansatte får brug for løbende uddannelse for at følge med. Livslang læring DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano bliver et nøgleord. Som EU's kommissær for uddannelse DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano, Ján Figel’, udtrykker det: "Verdensøkonomien er i stadig forandring – det gælder også for de kompetencer, vi får brug for."

Undersøgelsen giver et klart billede af, hvilke kompetencer vi risikerer at mangle i fremtiden. Den kan hjælpe unge og ældre med at kortlægge deres behov for erhvervsuddannelse DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano og videreuddannelse – og dermed forbedre deres muligheder på arbejdsmarkedet.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links