Навигационна пътека

Летвата за трудовите умения се вдига - 27/02/2008

Компютърно обучение на възрастен мъж

Разрастващият се пазар на труда се нуждае от повече квалифицирани работници, твърди доклад на ЕС.

Очаква се европейската икономика да създаде още около 13 млн. работни места през следващите осем години, повечето от тях основани на знанието и това да доведе до нарастване на необходимостта от по-високо квалифицирани работници.

Това е основният извод от първата прогноза за трудовите умения на европейско равнище, публикувана от Европейския център за развитие на професионалното обучение English. Центърът се стреми да определи какви умения и квалификации ще са необходими на европейските работници, за да останат конкурентни на трудовия пазар.

Проучването потвърждава, че фокусът на европейските икономики се измества от селското стопанство и промишлеността към секторите, основани на знанието. Очаква се към 2015 г. за около 30% от работните места да се изисква това, което проучването нарича „висока квалификация“ – например висше образование. За много от елементарните дейности също ще са необходими умения, по-високи от основните. Дори днес работниците, полагащи високо квалифициран умствен труд са близо 80 млн. - около 38% от работната сила в Европа, наброяваща 210 млн. души.

Служителите ще се нуждаят от непрекъснато обучение, за да поддържат квалификацията си. Стратегиите за обучение през целия живот DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano ще са от съществено значение.  Комисарят по образованието DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano Ян Фигел обяснява: „Световната икономика се променя непрекъснато, а с нея и уменията, които са необходими на хората.“

Проучването дава по-ясна представа в кои области е възможно в бъдеще да възникне недостиг на работници с определени квалификации. То съдържа информация, която би могла да помогне на младите и по-възрастните хора да определят своите нужди от обучение и образование, за да направят успешни кариери.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки