Kruimelpad

Europa in de ether - 26/02/2008

Collage van logo's van Europese radiozenders

Nationale en regionale omroepen uit verschillende EU-landen beginnen met gezamenlijke nieuwsuitzendingen over Europese zaken.

Het initiatief gaat in april van start, zo heeft commissaris voor communicatie DeutschEnglishfrançaissvenska Margot Wallström bekendgemaakt. Het gaat om dagelijkse uitzendingen met nieuws, analyses, opinies en discussie op allerlei zenders. De programma's bereiken alleen al in de EU naar schatting 19 miljoen luisteraars en nog eens 30 miljoen in de rest van de wereld.

"Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk Europeanen eerlijke en genuanceerde informatie over EU-zaken te bieden", aldus Wallström. Het nieuwe netwerk krijgt geld van de Commissie, maar redactioneel blijven de zenders volkomen onafhankelijk.

In een eerste fase wordt er in 10 talen uitgezonden: Duits, Frans, Engels, Spaans, Pools, Bulgaars, Grieks, Hongaars, Portugees en Roemeens. Geleidelijk aan worden dat er 23, met tegen 2013 ten minste één radiozender per EU-land.

Het netwerk (gecoördineerd door de Deutsche Welle en Radio France International) telt al 16 zenders in heel Europa, waaronder Polskie Radio, Punto Radio, Radio Slovenia International, RTBF en Radio Nederland Wereldomroep.

Vanaf juli 2008 komt er ook een website met podcasts en extra informatie.

Meer over het communicatiebeleid van de EU danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links