Navigációs útvonal

Európai rádióhálózat – közös hullámhosszon - 26/02/2008

Európai rádióadók logóiból összeállított montázs

 Uniós témákkal foglalkozó hírműsorokat fog készíteni és sugározni az a nemzeti és regionális adókból álló európai rádióhálózat, amely 2008 áprilisában kezdi meg működését.

Margot Wallström kommunikációért felelős biztos DeutschEnglishfrançaissvenska bejelentésének megfelelően idén áprilisban kezdi meg működését az az európai rádióhálózat, amely több különböző frekvencián közvetít majd uniós témakörökkel kapcsolatos híreket, elemzéseket, kommentárokat és vitákat. A becslések szerint a programok az EU-n belül 19 millió hallgatóhoz fognak eljutni, a világ többi országában pedig további 30 millióan követhetik majd figyelemmel az adást.

„Mindig keresem azokat az új eszközöket, amelyek az európai ügyekről korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást biztosítanak a lehető legtöbb európai számára” – nyilatkozta a biztos. A hálózat – bár működtetését a Bizottság finanszírozza – teljes szerkesztői függetlenséget élvez majd.

A rendszer kezdetben csak 10 (angol, bolgár, francia, görög, lengyel, magyar, német, portugál, román és spanyol) nyelven sugároz, idővel azonban mind a 23 hivatalos nyelven hallgathatjuk majd a műsorokat. 2013-ra a tervek szerint valamennyi tagállamban legalább egy ilyen rádióállomás működik majd.

A Deutsche Welle és a Radio France International által koordinált konzorcium már jelenleg is 16 rádióadót számlál. A tagok közt szerepel a Polskie Radio, a Punto Radio, a Radio Netherlands és a Radio Slovenia International.

2008 júliusától válik elérhetővé az a weboldal, amelyen további információkat olvashatunk a hálózattal kapcsolatban, és amelyről letölthetjük kedvenc műsoraink podcastját.  

Bővebben az EU kommunikációs politikájáról danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek