Sökväg

En ny syn på upphovsrätten - 20/02/2008

Black Eyed Peas – Rockfestivalen i Werchter, 2004 (Belgien) © Laurent Van Brussel

Charlie McCreevy, EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden, vill stärka upphovsrätten och på nytt undersöka frågan om upphovsrättslig ersättning på musikens område.

När det gäller musiken i EU är de olika artistkategorierna inte jämställda. Musiker och sångare är upphovsrättsligt skyddade i 50 år när det gäller mångfaldigande och spridning. Det är betydligt mindre än för kompositörerna, som är skyddade så länge de lever och ytterligare 70 år efter sin död. Med hänsyn till befolkningsutvecklingen är det också otillfredsställande.

Tusentals musiker och sångare från 1950- och 1960-talen riskerar därigenom att inom de närmaste tio åren gå miste om den ersättning som de nu får varje gång deras inspelningar sänds i radio. För mindre kända artister är denna ersättning ofta den enda pension de har.

Därför vill EU-kommissionen förlänga giltighetstiden för upphovsrättsskyddat material DeutschEnglishfrançais för europeiska utövare från 50 till 95 år. Kommissionen föreslår också att en musiker eller sångare ska ha rätt att byta skivbolag om bolaget inte vill ge ut en ny utgåva under förlängningstiden.

Musikälskarna behöver inte oroa sig. De här förändringarna kommer inte alls att påverka konsumentpriserna.

Charlie McCreevy vill dessutom skapa en ny syn på upphovsrätten DeutschEnglishfrançais , i synnerhet hur man tar ut och använder de avgifter som ska kompensera upphovsmännen för användningen av privatkopior (reproduktion av ett verk för privat bruk). Därför har han beslutat att inleda ett samråd med alla aktörer inom musikbranschen för att hitta konkreta lösningar.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar