Navigacijska pot

Nov pogled na pravice izvajalcev in avtorjev - 20/02/2008

Skupina Black Eyed Peas – rokerski festival v Werchterju leta 2004 (Belgija) © Laurent Van Brussel

Evropski komisar za notranji trg Charlie McCreevy želi okrepiti varstvo izvajalskih pravic in ponovno pregledati vprašanje avtorskih pravic na glasbenem področju.

Na področju glasbe v Evropi umetniki iz različnih kategorij nimajo enakih pravic. Trenutno so izvajalci zaščiteni s pravico reproduciranja in distribuiranja za obdobje 50 let. To je malo glede na demografski razvoj in tudi manj kot skladatelji, ki uživajo to pravico ves čas svojega življenja in še 70 let potem.

Tisočem glasbenikov in pevcev iz petdesetih in šestdesetih let tako v naslednjem desetletju grozi, da bodo zgubili nadomestila, ki jih danes dobivajo za vsako izvedbo svojih del po radiu in televiziji. Ta nadomestila so pogosto tudi edina pokojnina, ki jo dobivajo manj znani med njimi.

Komisija bo zato predlagala, da se obdobje zaščitenih pravic DeutschEnglishfrançais reproduciranja in distribuiranja za evropske izvajalce podaljša s 50 na 95 let. Predlaga tudi, da lahko izvajalec zamenja svojega glasbenega založnika, če ta ne želi ponovno izdati posnetka v tem podaljšanem obdobju.

Vendar so lahko ljubitelji glasbe pomirjeni – ti ukrepi ne bodo vplivali na cene glasbenih izdelkov.

Komisar McCreevy želi tudi ponovno pregledati avtorske pravice DeutschEnglishfrançais in zlasti način zaračunavanja in uporabe nadomestil za uporabo pri zasebnem kopiranju (presnemavanje del za zasebno uporabo). Zato se je odločil za posvetovanje, v katerem naj bi sodelovali vsi izvajalci na tem področju in tako pomagali pri oblikovanju konkretnih predlogov.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave