Kruimelpad

Een nieuwe kijk op de rechten van auteurs en uitvoerders - 20/02/2008

De Black Eyed Peas op het rockfestival van Werchter in 2004 (België) © Laurent Van Brussel

Charlie McCreevy, EU-commissaris voor de interne markt, wil de rechten van uitvoerders beter beschermen en onderzoekt de kwestie van de inning van auteursrechten op muziek.

In Europa heerst er ongelijkheid tussen de artiesten uit de muziekwereld. Uitvoerders worden momenteel slechts gedurende 50 jaar vergoed voor de reproductie en verspreiding van hun werk. Dat is weinig, gelet op de stijging van de levensverwachting. Voor componisten duurt die bescherming daarentegen tot 70 jaar na hun overlijden.

Duizenden musici en zangers uit de jaren 50 en 60 riskeren hierdoor in de komende tien jaar de inkomsten te zien verdwijnen die zij krijgen als hun werk wordt uitgezonden. Voor de minder bekende onder hen zijn die inkomsten vaak hun enige "pensioen".

De Commissie wil daarom de beschermingstermijn DeutschEnglishfrançais voor de reproductie en verspreiding van werk van Europese uitvoerende artiesten tot 95 jaar verlengen. Zij wil ook uitvoerders het recht te geven van platenfirma te veranderen als die een opname gedurende langere tijd niet meer opnieuw op de markt wil brengen.

De muziekliefhebber hoeft zich geen zorgen te maken: deze maatregelen zouden de prijzen niet mogen beïnvloeden.

Commissaris McCreevy wil verder ook een nieuwe visie ontwikkelen op de inning van auteursrechten DeutschEnglishfrançais en in het bijzonder op de inningswijze en het gebruik van heffingen voor het kopiëren voor privédoeleinden. Hij wil daarom alle betrokkenen raadplegen, zodat er werk kan worden gemaakt van concrete oplossingen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links