Navigációs útvonal

Reflektorfényben az előadóművészeket és szerzőket megillető jogok - 20/02/2008

Black Eyed Peas – Werchteri Rockfesztivál 2004, Belgium © Laurent Van Brussel

Charlie McCreevy belső piacért felelős európai biztos lépéseket kíván tenni az előadóművészek jogi védelmének kiterjesztésére, és a zeneszerzőket megillető szerzői jogdíjak beszedési rendszerének felülvizsgálatát szorgalmazza.

Az európai zeneipar különböző tevékenységekkel foglalkozó művészei nem részesülnek egyenlő bánásmódban. Az előadóművészek produkcióira vonatkozó sokszorosítási és sugárzási jogok 50 évre szólnak. A jelenlegi életkilátások mellett ez az időtartam vajmi kevés. Jóval előnyösebb helyzetet élveznek a zeneszerzők: őket egész életük során, illetve halálukat követően még 70 évig megilleti ez a védelem.

A következő tíz év folyamán több ezer olyan zenész és énekes, aki az 50-es és 60-as években tevékenykedett, lesz kénytelen lemondani a jogdíjakról, amelyek felvételeik sugárzása után jelenleg megilletik őket. A kevésbé ismert előadóművészek számára azonban öregkorban gyakran ezek a jogdíjak jelentik az egyetlen jövedelemforrást.

A Bizottság a helyzet orvoslására javaslatot kíván előterjeszteni, amelyben az európai előadóművészek sokszorosítási és sugárzási jogainak védelmi idejét a jelenleg érvényben lévő 50-ről 95 évre hosszabbítaná. Szorgalmazza továbbá, hogy az előadóművészeknek jogában álljon lemezkiadót váltani, ha a velük szerződésben álló vállalat a meghosszabbított időszak során nem kívánja újra kiadni felvételeiket.

A zenekedvelők is megnyugodhatnak: az intézkedések várhatóan nem befolyásolják majd a fogyasztói árakat.  

Charlie McCreevy biztos ezenfelül új szemléletet szorgalmaz a szerzői jogok DeutschEnglishfrançais terén, ezen belül különösen a magáncélú másolatok használatáért felszámított jogdíjak beszedését és felhasználását illetően. Ahhoz, hogy konkrét megoldás születhessen, a biztos konzultációs eljárást kezdeményez, amelyben a zeneiparban tevékenykedő minden szereplő véleményét ki fogja kérni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek