Navigointipolku

Artistien oikeuksien suojaa halutaan pidentää - 20/02/2008

Black Eyed Peas -yhtye Werchterin rock-festivaaleilla Belgiassa 2004 © Laurent Van Brussel

Euroopan komissio haluaa parantaa esiintyvien taiteilijoiden tekijänoikeuksien suojaa ja herättää keskustelua musiikin alan tekijänoikeuksista laajemminkin.

Kaikki musiikintekijät eivät ole samalla viivalla tekijänoikeuksien suhteen. Muusikoiden ja laulajien tekijänoikeuksien eli äänitteiden julkaisu- ja esittämisoikeuksien suoja on Euroopassa nykyisin 50 vuotta. Säveltäjien tekijänoikeus sen sijaan kestää koko eliniän ja vielä 70 vuotta sen jälkeenkin. Esiintyjien oikeuksien suoja-aika on kovin lyhyt, kun otetaan huomioon, että ihmiset elävät nykyään entistä vanhemmiksi.

Tuhannet 1950- tai 60-luvulla uransa aloittaneet artistit ovatkin lähivuosina vaarassa jäädä ilman korvausta tuonaikaisten levytystensä julkisesta esittämisestä. Tekijänoikeuskorvaukset ovat joillekin artisteille ainoa tulonlähde eläkepäivinä.

Komissio haluaa pidentää eurooppalaisten esiintyvien taiteilijoiden tekijänoikeuksien suojan voimassaoloaikaa DeutschEnglishfrançais 95 vuoteen. Se ehdottaa myös, että artisti saisi oikeuden vaihtaa levy-yhtiötä, jos alkuperäinen yhtiö ei sallisi tallenteen uudelleenjulkaisua uuden suoja-ajan voimassaoloaikana.

Kuluttajilla ei ole syytä huoleen: uudistuksen ei pitäisi vaikuttaa musiikkitallenteiden hintoihin.

Sisämarkkinakomissaari Charlie McCreevy haluaa kiinnittää huomiota tekijänoikeuskorvauksiin DeutschEnglishfrançais laajemminkin. Hän haluaa herättää keskustelua erityisesti siitä, miten korvaukset äänitallenteiden yksityiskäyttöön tehtävästä kopioinnista olisi kannettava ja miten näin saadut varat olisi käytettävä. Juuri käynnistetyllä alan sidosryhmien kuulemisella haetaan konkreettisia ratkaisuehdotuksia näihin kysymyksiin.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä