Διαδρομή πλοήγησης

Τα δικαιώματα ερμηνευτών και δημιουργών από νέα οπτική γωνία - 20/02/2008

Black Eyed Peas – Φεστιβάλ ροκ μουσικής στο Werchter, (Βέλγιο) 2004 © Laurent Van Brussel

Ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Επίτροπος, Τσαρλς Μακ Κρίβι, επιθυμεί την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ερμηνευτών και την επανεξέταση του θέματος της είσπραξης τελών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα της μουσικής.

Η αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες μουσικών καλλιτεχνών στην Ευρώπη. Για τους ερμηνευτές ισχύει σήμερα 50ετής προστασία των δικαιωμάτων αναπαραγωγής και μετάδοσης. Το διάστημα αυτό είναι μικρό σε σχέση με τη δημογραφική εξέλιξη και κατά πολύ συντομότερο από εκείνο που ισχύει για τους συνθέτες, τα δικαιώματα των οποίων προστατεύονται καθ’ όλο τον χρόνο που αυτοί βρίσκονται εν ζωή και για 70 χρόνια μετά το θάνατό τους.

Χιλιάδες μουσικοί και τραγουδιστές της δεκαετίας του ’50 και του ’60 κινδυνεύουν συνεπώς να χάσουν στα επόμενα δέκα χρόνια τα τέλη που εισπράττουν σήμερα για κάθε μετάδοση των ηχογραφήσεών τους και που, τουλάχιστον για τους λιγότερο γνωστούς από αυτούς, συχνά αποτελούν τον μοναδικό συνταξιοδοτικό πόρο.

Η Επιτροπή θα προτείνει να επεκταθεί από τα 50 στα 95 χρόνια η διάρκεια της προστασίας DeutschEnglishfrançais των δικαιωμάτων αναπαραγωγής και μετάδοσης των Ευρωπαίων ερμηνευτών. Προτείνει επίσης να επιτρέπεται σε κάθε ερμηνευτή να αλλάξει δισκογραφική εταιρεία σε περίπτωση που αυτή αρνηθεί να επανεκδώσει κάποιο έργο του κατά την περίοδο αυτή.

Οι φίλοι της μουσικής μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν τις τιμές καταναλωτή.

Ο Επίτροπος Μακ Κρίβι επιθυμεί επίσης να αντιμετωπιστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας DeutschEnglishfrançais από νέα οπτική γωνία, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο καταβολής και χρησιμοποίησης των εισπραττόμενων τελών και ιδίως των τελών για την αναπαραγωγή έργων για ιδιωτική χρήση, ώστε να αποζημιώνονται οι καλλιτέχνες για τα έσοδα που χάνουν. Για να γίνει αυτό, αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους του τομέα, ώστε να διαμορφωθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι