Sti

Nyt syn på skabende og udøvende kunstneres rettigheder - 20/02/2008

Black Eyed Peas – rockfestivalen i Werchter i 2004 (Belgien) © Laurent Van Brussel

Kunstnerrettighederne skal beskyttes bedre, og spørgsmålet om komponisters ophavsrettigheder kræver nytænkning.

I den europæiske musikbranche er nogle kunstnere mere lige end andre. Sangeres og musikeres reproduktions‑ og distributionsrettigheder er beskyttet i 50 år – og det ikke er meget, når man tænker på den stigende gennemsnitsalder. Det er også langt kortere end for komponisterne, som er beskyttet i hele deres levetid og endda i 70 år derefter.

Tusindvis af sangere og musikere, der var på banen i 50'erne og 60'erne, risikerer altså inden for de næste 10 år at miste de afgifter (royalties), de nu får, hver gang deres værker spilles i radio og tv. For mange mindre kendte kunstnere er det deres eneste pension, de dermed må vinke farvel til.

Derfor vil Kommissionen forlænge beskyttelsestiden DeutschEnglishfrançais for de europæiske kunstneres reproduktions‑ og distributionsrettigheder fra 50 til 95 år. Og sangere og musikere skal kunne skifte pladeselskab, hvis det ikke vil nyudgive deres indspilninger i dette ekstra tidsrum.

Musikelskere behøver dog ikke være bange – priserne vil ikke stige af den grund.

EU-kommissær Charlie McCreevy efterlyser også nytænkning på det ophavsretlige område DeutschEnglishfrançais. Det gælder især den måde, hvorpå man i dag opkræver og anvender afgifter for privatkopiering (reproduktion af et værk til privat brug). Derfor vil der blive lanceret en høring blandt alle aktører i musikbranchen for at få nogle konkrete løsningsforslag på bordet.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links