Навигационна пътека

Повече права за автори и изпълнители - 20/02/2008

Групата „Black Eyed Peas“ на рок фестивала във Верхтер, Белгия, през 2004 г. © Laurent Van Brussel

ЕС иска да засили защитата на правата на изпълнителите и да преразгледа изплащането на авторски хонорари в музиката.

Не всички музикални творци имат еднакви права в Европа. Творбите на композиторите са защитени до края на живота им и още 70 години след това, докато защитата на правата на изпълнителите трае само 50 години – доста кратък период, като се има предвид все по-голямата продължителност на живота.

През следващите десет години хиляди музиканти и певци от 50-те и 60-те години рискуват да изгубят авторските хонорари, които получават днес при всяко излъчване на техни записи по радиото. Тези хонорари често са единствената пенсия, която получават по-слабо известните от тях.

Ето защо Комисията предлага:

  • да се удължи защитата DeutschEnglishfrançais на авторските права на европейските изпълнители от 50 на 95 години и
  • да се позволи на изпълнителите да сменят звукозаписната си компания, ако тя откаже да преиздаде техни записи през този удължен период.

Любителите на музиката могат да бъдат спокойни – не се очаква мерките да повлияят на цените.

Европейският комисар за вътрешния пазар Чарли Макрийви иска също така да преразгледа изплащането на авторски хонорари DeutschEnglishfrançais и по-конкретно събирането на специални такси като компенсация за частното копиране (възпроизвеждане на дадена творба за лична употреба). За тази цел той ще организира допитване до всички участници в сектора в търсене на конкретни решения.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки