Kruimelpad

Sprechen Sie Deutsch? - 01/02/2008

Jonge vertaler met het Juvenes Translatores T-shirt

Elke Europeaan zou een "tweede moedertaal" moeten hebben, vinden vooraanstaande deskundigen.

In dit Europees Jaar van de interculturele dialoog wil de EU graag weten hoe zij het leren van vreemde talen kan stimuleren. Daarom heeft zij deskundigen gevraagd zich hierover te buigen. Hun belangrijkste aanbeveling? De EU moet iedereen stimuleren een soort tweede moedertaal te leren.

"Een goede kennis van vreemde talen helpt bruggen te bouwen en verschaft inzicht in andere culturen", aldus EU-commissaris voor meertaligheid Leonard Orban. De conclusies van de deskundigen zullen op 15 februari met de onderwijsministers van alle EU-landen worden besproken op de allereerste conferentie over meertaligheid.

Het rapport verschijnt luttele dagen na de bekendmaking van de prijswinnaars van de vertaalwedstrijd Juvenes Translatores. De inzendingen werden beoordeeld door 126 vertalers van de Europese Commissie DeutschEnglishfrançais. Zij moesten de vertalingen in 134 verschillende taalcombinaties beoordelen en voor elk land een winnaar aanwijzen. Met deze wedstrijd is de centrale rol van vertaling in het EU-meertaligheidsbeleid nog eens onderstreept.

Het aantal talen in Europa is groot en dat blijkt ook binnen de EU-instellingen: er worden meer teksten in meer talen vertaald dan waar dan ook. De EU is namelijk verplicht haar wetgeving in alle 23 officiële talen te publiceren. Elk jaar worden ongeveer 1,5 miljoen bladzijden vertaald. Ook dit artikel en de webpagina waarop u het heeft gevonden, zijn in die 23 talen beschikbaar. Onlangs heeft de EU een database van één miljoen zinnen English in 22 of 23 talen voor iedereen kosteloos beschikbaar gesteld. Dit moet helpen de kwaliteit van machinevertalingen te verbeteren, vooral voor minder gangbare talen.

Bezoek de vertaaldienst van de Commissie DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links