Sti

Do you speak English? - 01/02/2008

Ung oversætter med en "Juvenes translatores"-bluse på

Alle europæere bør have "to modersmål", konkluderer EU-eksperter.

2008 er det europæiske år for interkulturel dialog, og derfor vil EU gerne slå et slag for undervisningen i fremmedsprog. Men hvordan? Det har en ekspertgruppe set nærmere på. EU bør hjælpe borgerne med at lære et "personligt adoptivsprog" – en form for andet modersmål – lyder deres råd.

EU's kommissær for flersprogethed, Leonard Orban, giver gruppens rapport følgende ord med på vejen: "Et godt kendskab til andre sprog er med til at bygge bro mellem kulturerne og øger den gensidige forståelse." Rapportens konklusioner skal sætte gang i debatten på den første ministerkonference nogensinde om flersprogethed, der holdes den 15. februar. Blandt deltagerne vil være EU-landenes undervisningsministre.

Rapporten kommer blot få dage efter, at Kommissionen afslørede vinderne af sin oversættelseskonkurrence – Juvenes translatores. Opgaverne blev rettet af 126 oversættere fra Kommissionens oversættelsesafdeling DeutschEnglishfrançais, som skulle dække 134 forskellige sprogkombinationer og udpege en vinder fra hvert land. Konkurrencen er et klart bevis på, at oversættelse spiller en central rolle i Kommissionens politik for flersprogethed.

EU-institutionerne er et spejlbillede af den sproglige mangfoldighed i Europa. De producerer tekster på flere sprog end nogen anden organisation. Hvert år oversættes næsten 1,5 million sider, bl.a. fordi EU skal affatte alle sine love på hvert af de 23 officielle sprog. Også dette websted og den artikel, du læser lige nu, findes på alle de officielle sprog. Og for nylig gav EU gratis adgang til en million oversatte sætninger English på 22 eller 23 sprog. Det gjorde man for at få skabt bedre maskinoversættelsessystemer, navnlig inden for mindre udbredte sprog.

Besøg Kommissionens oversættere DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links