Навигационна пътека


 Млад преводач, носещ блуза с надпис „Juvenes Translatores “

Всеки европеец трябва да говори „втори майчин език“, твърдят експерти в доклад до ЕС.

През настоящата година, посветена на междукултурния диалог, ЕС има амбицията да насърчава изучаването на езици. За тази цел той поръча на група водещи експерти да изготви доклад danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska . Тяхната най-важна препоръка? ЕС трябва да поощрява всички европейци да изучават „личен приемен език“, нещо като втори майчин език.

„Доброто владеене на други езици изгражда мостове и допринася за разбирателството между културите“, счита комисарят по многоезичието Леонард Орбан. Изводите от доклада ще послужат за основа на дискусиите на министерската конференция за многоезичието, която ще се проведе за първи път на 15 февруари с участието на образователните министри от всички страни в ЕС.  

Докладът излиза само няколко дни, след като бяха обявени победителите в конкурса за преводачи „Juvenes translatores“, организиран от Комисията. Текстовете се оценяваха от 126 преводачи от отдела за преводи на Комисията DeutschEnglishfrançais , които имаха задачата да проверят 134 езикови комбинации и да определят победителя от всяка страна. Конкурсът подчерта централната роля на преводите в политиката за многоезичие на Комисията.

Институциите на ЕС са отражение на европейското езиково многообразие с повече текстове на различни езици от всяка друга организация. Това се дължи на факта, че ЕС е длъжен да публикува законите, които приема, на всеки от 23-те официални езици. В резултат на това всяка година се превеждат около 1,5 млн. страници. Дори тази интернет страница и статията, която четете, са достъпни всеки ден на тези 23 езика. Наскоро ЕС осигури безплатен достъп за обществеността до един милион изречения и техните преводи English на 22 или 23 от тези езици. Това ще спомогне за усъвършенстване на системите за машинен превод, особено за по-малко познатите езици.

Посетете отдела за преводи на Комисията

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки