Sökväg

Kulturen söker sig norrut 2008 - 07/01/2008

Paul McCartney och Ringo Starr

Efter Luxemburg och Sibiu i Rumänien blir nu Liverpool och Stavanger kulturhuvudstäder under 2008.

Det musikaliska Liverpool English och festivaltäta Stavanger English har inte så mycket gemensamt – utom kanske kvaliteten på de evenemang som arrangeras för att fira att de nu är europeiska kulturhuvudstäder Englishfrançais.

”Open port”, Stavangers ambitiösa program, omfattar arkitektur, litteratur, musik och bildkonst, och samlar både nationella och internationella konstnärer. Honnörsorden är öppenhet och yttrandefrihet, och Stavanger 2008 vill vara till glädje för så många som möjligt.

I Liverpool organiseras 350 evenemang English, huvudsakligen gratis, inom sådana områden som konst, arkitektur, dans, film, gastronomi och teater. Liverpool 2008 hoppas locka till sig en miljon gäster från 60 olika länder runt om i världen.

I båda städerna planeras färgstarka invigningsfester till den 12 januari. Liverpool startar med Liverpoolmusikalen, där Beatles trumslagare Ringo Starr och Eurythmics Dave Stewart deltar. Föreställningen är också den officiella invigningen av den nya Liverpool Arena i Merseyside. I Stavanger inbjuds alla lokala myndigheter i Rogalandområdet att presentera aktiviteter på flera olika teman.

Projektet med europeiska kulturhuvudstäder lanserades 1985 för att föra de europeiska folken närmare varandra. Det har särskild betydelse i år, eftersom 2008 också är det europeiska året för interkulturell dialog English.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar