Navigacijska pot

Prestolnica kulture se leta 2008 seli na sever - 07/01/2008

Paul McCartney in Ringo Starr

Po Luxembourgu in romunskem Sibiu bosta britanski Liverpool in norveški Stavanger novi evropski prestolnici kulture.

Glasbeno mesto Liverpool English in festivalsko mesto Stavanger English imata poleg kakovostnega programa, ki sta ga pripravili kot evropski prestolnici kulture Englishfrançais, le malo skupnega.

Ambiciozni program „Open port“ (Odprto pristanišče) bo v Stavangerju povezal arhitekturo, literaturo in glasbo z vizualnimi umetnostmi ter najrazličnejše domače in mednarodne umetnike. S poudarjanjem odprtosti in svobode izražanja se želi  Stavanger 2008 približati  vsem.

Liverpool bo organiziral približno 350 dogodkov English, ki bodo večinoma brezplačni in bodo združevali umetnost, arhitekturo, ples, film, kulinariko in gledališče. Prireditve v Liverpoolu bodo privabile milijon ljudi iz šestdesetih držav z vsega sveta.

12. januarja bosta obe mesti na različne načine proslavili začetek kulturnega leta. V Liverpoolu se bo leto začelo s spektaklom „Liverpool The Musical“, v katerem bosta sodelovala član legendarne skupine The Beatles Ringo Starr in Dave Stewart iz skupine Eurythmics. Hkrati bodo obeležili tudi odprtje novega stadiona Liverpool Arena v Merseyside. Stavanger pa bo v ospredje postavil slovesnosti v grofiji Rogaland.

Projekt evropske prestolnice kulture, ki se je začel leta 1985, je zlasti pomemben v  evropskem letu medkulturnega dialoga English, saj pomaga zbliževati državljane Evrope.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave