Kruimelpad

Koers noord en noordwest in 2008 - 07/01/2008

Paul McCartney en Ringo Starr

Na Luxemburg en Sibiu (Roemenië) worden Liverpool (Engeland) en Stavanger (Noorwegen) de nieuwe culturele hoofdsteden van Europa.

Het muzikale Liverpool English en het Stavanger English van de festivals hebben misschien niet veel gemeen, maar wel de kwaliteit van de programma's die zij als culturele hoofdsteden van Europa Englishfrançais hebben opgesteld.

Het ambitieuze programma van Stavanger, "Open haven", is er een van architectuur, literatuur, muziek en beeldende kunst. Tal van nationaal en internationaal bekende kunstenaars nemen er aan deel. Als pleitbezorger van openheid en vrije meningsuiting biedt Stavanger 2008 voor elk wat wils.

Liverpool organiseert circa 350 evenementen English op het gebied van kunst, architectuur, dans, film, gastronomie en toneel, voor het merendeel gratis. Er worden maar liefst één miljoen bezoekers verwacht uit een zestigtal landen.

Het startschot wordt gegeven op 12 januari met twee spectaculaire openingsfeesten. In Liverpool gaat "Liverpool, de musical" in première, met onder meer voormalig Beatle Ringo Starr en gitarist Dave Stewart van de Eurythmics. Dit is tegelijk ook de officiële opening van het nieuwe muziek- en congrescentrum Liverpool Arena in Merseyside. Stavanger plaatst het graafschap Rogaland op een voetstuk: alle dorpen en steden zullen zich die dag op eigen wijze presenteren.

Om de toenadering tussen de Europese volkeren te stimuleren, worden al vanaf 1985 elk jaar een of meer Europese hoofdsteden aangewezen. Juist in 2008, het Europees Jaar van de interculturele dialoog English , is dit extra belangrijk.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links