Navigációs útvonal

Kulturális fővárosok – irány észak-északnyugat! - 07/01/2008

Paul McCartney és Ringo Starr

Az idei évben az angliai Liverpool és a norvégiai Stavanger mondhatja magáénak az „Európa kulturális fővárosa” címet, melyen 2007-ben Luxembourg és a romániai Nagyszeben osztozott.

Aligha fedezhető fel közös vonás a zenei életéről híres Liverpool English és a fesztiválvárosnak számító Stavanger English között, hacsak az nem, hogy Európa kulturális fővárosa Englishfrançaisként mindkét település kimagaslóan színvonalas rendezvényekkel várja majd a látogatókat 2008 folyamán.

Stavanger városa „Nyílt kikötő” néven nagyszabású programot hirdetett meg, mely számos művészeti területet átfog majd, az építészettől kezdve az irodalmon és zenén át egészen a vizuális művészetekig. A rendezvények a norvég és a nemzetközi művészeti élet szereplőinek egyaránt megnyilatkozási lehetőséget biztosítanak. A nyitottság és a szabad önkifejezés szellemében Stavanger arra törekszik, hogy mindenki számára vonzó és érdekes kulturális programot kínáljon.

Liverpoolban mintegy 350 rendezvény English várja majd több művészeti ágat, köztük az építészetet, illetve a tánc-, film-, konyha- és színházművészetet ötvöző kínálatával az érdeklődőket. Az északnyugat-angliai város 2008 folyamán a világ hatvan országából összesen egymillió látogató érkezésére számít.

Január 12-én mindkét település színes ünnepi programmal nyitja meg a rendezvények sorát. Liverpoolban a „Liverpool – A musical” című látványos előadás olyan hírességeket vonultat majd fel, mint a volt Beatles-tag, Ringo Starr, vagy a Eurythmics együttes frontembere, Dave Stewart. Ez az esemény lesz egyúttal az új stadion és kongresszusi központ, a Liverpool Arena hivatalos nyitóünnepsége is. A másik kulturális főváros, Stavanger olyan sokszínű rendezvénycsokorral várja a látogatókat, melynek révén Rogaland megye valamennyi települése bemutatkozik valamilyen művészeti témában.

Az Európa kulturális fővárosa elnevezésű projektet az Unió 1985-ban indította útnak azzal a céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz a kontinens népeit. A több mint 20 éves múltra visszatekintő kezdeményezés különleges jelentőségre tesz szert 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve English folyamán.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek