Navigointipolku

Kulttuuri suuntaa pohjoiseen vuonna 2008 - 07/01/2008

Paul McCartney ja Ringo Starr

Luxemburgin ja Romanian Sibiun jälkeen Euroopan uudet kulttuuripääkaupungit ovat Englannin Liverpool ja Norjan Stavanger.

Musiikkikaupunki Liverpoolilla English ja festivaaleistaan tunnetulla Stavangerilla English ei ole paljon yhteistä, ellei sitten oteta lukuun näiden kulttuuripääkaupunkien Englishfrançais järjestämän ohjelman korkeaa laatua.

Stavanger esittelee kunnianhimoisen "Open port" -ohjelman, jossa on tarjolla arkkitehtuuria, kirjallisuutta, musiikkia sekä kuvataiteita. Se kokoaa yhteen eri alojen taiteilijoita sekä kotimaasta että ulkomailta. Stavanger korostaa avoimuutta ja sananvapautta ja pyrkii vuoden 2008 ohjelmassaan tarjoamaan jokaiselle jotain.

Liverpool puolestaan järjestää noin 350 tapahtumaa English, joista suurin osa on ilmaisia. Niissä kohtaavat taide, arkkitehtuuri, tanssi, elokuvat, ruokakulttuuri ja teatteri. Liverpool odottaa vuoden 2008 tapahtumiin miljoonaa osallistujaa kuudestakymmenestä maasta ympäri maailman.

Molemmissa kaupungeissa merkkivuosi on tarkoitus käynnistää värikkäästi 12. tammikuuta. Liverpoolissa juhlallisuudet alkavat "Liverpool The Musical" ‑näytöksellä, jossa ovat mukana ex-Beatle Ringo Starr sekä Eurythmics-yhtyeen Dave Stewart. Näytös on samalla Merseysidessa sijaitsevan uuden Liverpool Arenan virallinen avajaistapahtuma. Stavanger on omassa avajaistapahtumassaan pyytänyt Rogalandin läänin kuntia esittämään osaamistaan erilaisten teemojen merkeissä.

Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelma alkoi vuonna 1985, ja sen tavoitteena on lähentää Euroopan kansoja toisiinsa. Tavoite on tänä vuonna erityisen merkityksellinen, sillä vuosi 2008 on nimetty Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuodeksi English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä