Навигационна пътека

Курс – право на север! - 07/01/2008

Пол Маккартни и Ринго Стар

След Люксембург и Сибиу (Румъния) през 2008 г. европейски столици на културата ще бъдат Ливърпул (Обединено кралство) и Ставангер (Норвегия).

Музикалният Ливърпул English и фестивалният Ставангер English имат малко общо помежду си, ако не се брои качеството на програмата, която са подготвили като европейски столици на културата Englishfrançais.

Амбициозната програма на Ставангер „Open port“ съчетава архитектура, литература, музика и визуални изкуства и е събрала богата палитра от национални и международни творци. Поставяйки откритостта и свободата на изразяване на преден план, Ставангер 2008 иска да бъде достъпен за всички видове публика.

От своя страна Ливърпул организира близо 350 прояви English, повечето от които безплатни, с участието на изобразителното и кулинарното изкуство, архитектурата, танца, киното и театъра. Ливърпул 2008 очаква един милион посетители от шейсет страни по света.

На 12 януари двата града планират пищни тържества по откриването. Ливърпул ще даде начало празненствата със спектакъла „Liverpool - The Musical“ с участието на бившия бийтъл Ринго Стар и на Дейв Стюарт от групата „Юритмикс“. Със спектакъла официално ще бъде открита новата зала „Liverpool arena“, разположена в Мърсисайд. А Ставангер е поканил всички общини от графство Рогаланд да демонстрират творчеството си с тематични постановки.

Проектът за европейска столица на годината стартира през 1985 г., за да спомогне за сближаване на народите на Европа, и е от особено значение през настоящата Европейска година на междукултурния диалог English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки