Sökväg

Nya regler för statligt stöd till forskning och innovation - 26/05/2014

 Kvinna håller fram en mapp med EU-stjärnorna på © EU

EU vill göra det enklare för länderna att hjälpa företagen och ser över sitt regelverk för att främja tillväxt och stimulera forskning och innovation.

Ett viktigt syfte är att inrikta resurserna på de fall av statligt stöd som kan vålla konkurrenterna störst skada.

Företag kan i framtiden få stöd till fler verksamheter och på högre belopp än tidigare utan att EU-myndigheterna måste kontrollera planerna i förväg.

Man har också tagit bort en del kriterier för förhandsanmälan. Det innebär att länderna bara behöver anmäla 10–25 procent av det statliga stödet till kommissionen, jämfört med 40 procent i dag. Därmed minskar pappersarbetet för både företag, myndigheter och EU.

I gengäld ska länderna publicera uppgifter på nätet om allt ekonomiskt offentligt stöd över 500 000 euro till företagen. Andra länder, företag och allmänheten kan på så vis få information om det statliga stödet i hela EU.

Bra för ekonomin

De nya reglerna ger länderna större flexibilitet att investera i t.ex. innovationskluster, bredbandsinfrastruktur eller bevarande av kulturarv om stödet klart syftar till att skapa fler jobb eller öka konkurrenskraften.

Förhoppningen är att länderna ska öka sina satsningar på FoU och innovation med 50 procent till 2020. EU investerar för närvarande ca 2 procent av sin ekonomi på detta område. Genom att öka siffran till 3 procent kan vi komma ikapp USA och Japan. Det kan i sin tur hjälpa företagen att få ut nya produkter på marknaden och skapa nya jobb.

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli och ingår i ett större åtgärdspaket som ska minska antalet konkurrensärenden. De senaste åren har man redan infört särskilda regler för flera olika sektorer, bl.a. regional utveckling, riskkapital och flygplatser.

Pressmeddelande – Enklare regler för statligt stöd till forskning, utveckling och innovation françaisDeutschEnglish

Vanliga frågor – Nya EU-regler om statligt stöd English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar