Kruimelpad

Overheidssubsidies voor de industrie – Nieuwe EU-regels moeten O&O stimuleren - 26/05/2014

 Vrouw houdt map met EU-sterren vast © EU

Nieuwe EU-regels moeten het overheden makkelijker maken bedrijven subsidie te geven om onderzoek en innovatie te bevorderen.

De hervorming moet er in de eerste plaats toe leiden dat vooral die gevallen van overheidssteun (staatssteun) worden onderzocht, die de concurrentie vervalsen.

Bedrijven kunnen voortaan voor meer activiteiten en voor hogere bedragen steun krijgen zonder dat de Europese autoriteiten hun plannen vooraf moeten onderzoeken.

Door de minder strenge regels hoeft straks nog maar 10-25% van de gevallen van overheidssteun aan de Commissie te worden gemeld, in plaats van de huidige 40%. Dat is te danken aan soepelere criteria voor de verplichte officiële kennisgeving.

Ongeveer drie kwart van de huidige gevallen van overheidssteun en twee derde van de subsidies hoeven dan niet meer aan de Commissie te worden gemeld. Daardoor wordt bedrijven, nationale ambtenaren en de EU zelf heel wat rompslomp bespaard.

De EU-landen moeten wel de gegevens over overheidssteun van meer dan 500 000 euro via internet bekend gaan maken. Zo kunnen andere landen, bedrijven en het grote publiek in de EU toch nog controle uitoefenen op overheidssteun voor de economie.

Goed voor de economie

Dankzij de nieuwe regels kunnen landen bijvoorbeeld investeren in innovatieclusters, breedbandinfrastructuur en erfgoedbehoud, mits de steun duidelijk bestemd is voor bevordering van werkgelegenheid en concurrentievermogen.

Gehoopt wordt dat de uitgaven voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie door de nieuwe regels in 2020 met 50% zullen zijn gestegen. De EU investeert hierin momenteel slechts ongeveer 2% van zijn bbp. Door dit op te trekken tot 3% kan de EU aansluiting zoeken bij de VS en Japan. Bovendien helpt het bedrijven nieuwe producten op de markt te brengen en banen te scheppen.

De nieuwe regels, die passen in een breder pakket van maatregelen om de besluitvorming in mededingingszaken te versnellen, gaan in op 1 juli. In de voorbije jaren waren er voor een aantal sectoren, zoals regionale ontwikkeling, risicokapitaal en luchthavens, al specifieke regels ingevoerd.

Persbericht – Soepelere regels voor overheidssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie françaisDeutschEnglish

Veelgestelde vragen – Wijzigingen in de EU-regels voor staatssteun English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links