Navigacijski put

Državne subvencije za industriju – nova pravila EU-a za jačanje istraživanja i razvoja - 26/05/2014

 Žena drži mapu sa zvijezdama EU-a.

Reformom pravila čiji je cilj jačanje rasta i poticanje istraživanja i inovacija EU vladama nastoji olakšati pomaganje poduzećima.

Jedan od glavnih ciljeva reformi jest usmjeravanje sredstava na istrage slučajeva državne potpore koje potencijalno mogu najviše naštetiti natjecanju.

Poduzeća će u budućnosti moći ostvarivati korist od raznih vrsta potpora za širi raspon aktivnosti te u većim iznosima, a da njihove planove neće prethodno temeljito pregledavati nadležna tijela EU-a.

Procjenjuje se da će prema novim liberaliziranim pravilima države članice Komisiji prijavljivati od 10 % do 25 % slučajeva dodjele državnih potpora, umjesto trenutačnih 40 %. Do smanjenja će doći zbog smanjenja broja kriterija koji za sobom povlače službenu prijavu.

Oko tri četvrtine današnjih državnih potpora i dvije trećine subvencija odsada će biti izuzete od obveze prijave Komisiji, čime se smanjuje administrativno opterećenje za poduzeća, nacionalne državne službenike i EU u cjelini.

Države članice zauzvrat će na internetu morati objaviti pojedinosti o svim financijskim potporama iznad 500 000 EUR koje javna tijela dodijele poduzećima. To će drugim državama članicama, poduzećima i široj javnosti omogućiti nadzor državnih potpora za gospodarstvo u cijelom EU-u.

Prednost za gospodarstvo

Novim će se pravilima državama članicama osigurati fleksibilnost ulaganja u, npr. inovacijske klastere, širokopojasnu infrastrukturu ili očuvanje kulturnog nasljeđa ako je potpora jasno namijenjena stvaranju radnih mjesta ili jačanju konkurentnosti.

Očekuje se da će promjene pridonijeti povećanju potrošnje Europe u području istraživanja, razvoja i inovacija za 50 % do 2020. EU trenutačno ulaže oko 2 % svojeg gospodarstva u to područje. Ako se to ulaganje poveća na 3 %, EU će dostići SAD i Japan. Isto tako, to će pomoći poduzećima da na tržište stavljaju nove proizvode i stvaraju radna mjesta.

Reforme koje će se primjenjivati od 1. srpnja dio su šireg paketa mjera namijenjenih ubrzavanju postupka donošenja odluka u slučajevima povezanima s tržišnim natjecanjem. Posljednjih su godina već uvedena posebna pravila za razne sektore, uključujući regionalni razvoj, rizično financiranje i zračne luke.

Priopćenje za tisak – lakša dodjela javnih potpora za istraživanje, razvoj i inovacije françaisDeutschEnglish

Često postavljana pitanja – izmjene pravila EU-a o državnim potporama English

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice