Sti

Statstilskud til erhvervslivet: Nye regler skal styrke F&U - 26/05/2014

 Kvinde holder en brochure med EU's stjerner © EU

EU vil gøre det lettere for landene at hjælpe virksomhederne. Reform af reglerne skal øge væksten og stimulere forskning og udvikling.

Et af de vigtigste formål med reformen er at samle kræfterne om at undersøge de sager med statsstøtte, der kan skade konkurrenterne mest.

I fremtiden vil virksomhederne kunne få forskellige slags støtte til en bredere vifte af aktiviteter og i større omfang, uden at deres planer skal undersøges på forhånd af EU-myndighederne.

Med de liberaliserede regler vurderes det, at landene skal indberette mellem 10 % og 25 % af alle tilfælde af statsstøtte til Kommissionen. I øjeblikket er tallet 40 %. Faldet skyldes, at det antal kriterier, der udløser en officiel indberetning, bliver sat ned.

Omkring tre fjerdedele af den nuværende statsstøtte og ca. to tredjedele af alle tilskud skal herefter ikke indberettes til Kommissionen. Det betyder en mindre administrativ byrde for erhvervslivet, de nationale myndigheder og EU.

Til gengæld skal landene lægge detaljer ud på internettet, når virksomheder får økonomisk støtte på over 500 000 euro fra offentlige organer. Det vil give andre lande, virksomheder og borgerne mulighed for at undersøge statsstøtten til økonomien i hele EU.

Et plus for økonomien

De nye regler giver landene fleksibilitet til at investere i f.eks. innovationsklynger, bredbåndsinfrastruktur eller bevarelse af kulturarven, når støtten tydeligvis er beregnet til at skabe arbejdspladser eller øge konkurrenceevnen.

Håbet er, at ændringerne vil øge Europas investeringer i F&U og innovation med 50 % frem til 2020. EU investerer i øjeblikket omkring 2 % af sin økonomi i dette område. Hvis tallet stiger til 3 %, kommer EU på linje med USA og Japan. Dette ventes at hjælpe virksomhederne til at finde på nye produkter og skabe job.

Reformerne, som gælder fra 1. juli, indgår i en større pakke med initiativer, der skal sætte fart på beslutningsprocessen i konkurrencesager. I de seneste år er der allerede indført konkrete regler for en lang række sektorer, bl.a. regionaludvikling, risikovillig kapital og lufthavne.

Pressemeddelelse - lettere offentlig støtte til F&U og innovation françaisDeutschEnglish

Spørgsmål og svar - ændringer af EU's statsstøtteregler English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links