Sökväg

Så ska företagen hållas flytande - 17/03/2014

Lyftkranar och eurosymboler i luften © EU

EU föreslår en ny strategi för att hjälpa företag i ekonomiska svårigheter och ge företagare en andra chans.

Varje år hotas omkring 200 000 företag i EU av konkurs och 1,7 miljoner människor riskerar att bli av med jobbet. Mer måste göras så att krisdrabbade företag kan omstruktureras i ett tidigt skede och fortsätta sin verksamhet.

Att reformera insolvensförfarandena och göra dem mer enhetliga gynnar alla parter. Det kommer inte bara att hjälpa livskraftiga företag och rädda jobb, utan även minska riskerna för investerare, förbättra utdelningen till borgenärer och stimulera investeringar över gränserna.

EU-länderna rekommenderas därför att hjälpa företag att omstrukturera i ett tidigt skede i stället för att tvinga dem till konkurs, vilket ofta är fallet. Strategin pdf - 68 KB [68 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) ska bland annat

  • hjälpa företagen att omstrukturera innan eventuella insolvens- eller domstolsförfaranden inleds
  • ge företag i svårigheter ett andrum på upp till fyra månader för att anta en omstruktureringsplan innan borgenärerna kan kräva tillbaka sina fordringar
  • avskriva företagens skulder inom tre år efter en konkurs.

I många EU-länder finns ingen möjlighet till tidig omstrukturering. Och när det finns kan förfarandena vara ineffektiva eller kostsamma, vilket minskar incitamenten för företagen.

EU-ländernas olika regler påverkar utdelningen till utländska borgenärer, investeringsbeslut och omstrukturering av företagsgrupper.

En EU-strategi bidrar till att minska riskerna med att investera i ett annat land och gör det lättare för borgenärer att få tillbaka sina pengar vid en konkurs. En enhetlig skuldförvaltning ger också företagarna en chans att försöka på nytt. Många lyckas bättre andra gången.

Nästa steg

EU uppmanar länderna att vidta lämpliga åtgärder inom ett år. Kommissionen ska sedan bedöma resultaten för att se om det behövs ytterligare åtgärder.

Ett nytt åtgärdspaket för att modernisera reglerna för gränsöverskridande insolvensförfaranden har redan godkänts av Europaparlamentet och måste nu också godkännas av EU-ländernas ministrar.

Pressmeddelande – ny EU-strategi för krisdrabbade företag

Insolvensförfaranden – EU-regler English (en)

Så kan krisande företag mjuklanda

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar