Navigacijska pot

Da bi evropska podjetja laže izplavala iz težav - 17/03/2014

Žerjavi in evrski simboli na nebu © EU

Evropska komisija predlaga za reševanje podjetij v finančnih težavah nov pristop, ki ponuja obetajočim podjetnikom novo priložnost.

V Evropski uniji se vsako leto približno 200 000 podjetij znajde pred stečajem, zaradi česar posledično 1,7 milijona ljudi ostane brez sredstev za preživljanje. Več je torej treba narediti za to, da bi se podjetja v težavah lahko hitreje prestrukturirala in še naprej poslovala.

Z reformo nacionalnih predpisov v zvezi z insolventnostjo bi pridobili vsi. Na samo, da bi tako obvarovali ekonomsko sposobna podjetja in delovna mesta, zmanjšali bi tudi tveganje za vlagatelje, omogočili boljše donose za upnike in spodbudili čezmejne naložbe.

Evropska komisija priporoča državam članicam, naj z ukrepi omogočijo podjetjem, da se hitreje in dovolj zgodaj prestrukturirajo, namesto da jih silijo v stečaj, kot se zdaj pogosto zgodi. Med temi ukrepi pdf - 68 KB [68 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv) so:

  • omogočiti podjetjem prestrukturiranje, še preden se začne postopek zaradi insolventnosti ali sodni postopek,
  • dati podjetjem v težavah do 4 mesece časa, v katerem bodo pripravili načrt za prestrukturiranje, še preden bodo upniki sprožili postopke izvršbe,
  • odpisati dolg podjetnika v 3 letih po njegovem stečaju.

Zgodnje prestrukturiranje zdaj namreč v številnih državah EU ni možno, če pa že je, so postopki neučinkoviti in dragi in tako podjetja težko izplavajo iz težav.

Razlike med nacionalnimi sistemi posledično vplivajo na možnosti čezmejnih upnikov za izterjavo dolga, na odločitve vlagateljev in na prestrukturiranje skupin podjetij.

Z bolj usklajenim vseevropskim pristopom k insolventnosti bi zmanjšali tveganja za vlagatelje iz drugih držav in v primeru stečaja olajšali izterjavo za upnike. S standardizacijo pristopa k upravljanju dolgov bi podjetnikom tudi olajšali odločitev za nov začetek. Podatki namreč kažejo, da so v drugo uspešnejši.

Kaj sledi

Evropska komisija je države članice pozvala, da v enem letu uvedejo ustrezne ukrepe. Potem bo ocenila doseženi napredek in presodila, ali so potrebni nadaljnji ukrepi.

Evropski parlament je že potrdil novi sveženj ukrepov za posodobitev sedanjih nacionalnih postopkov glede insolventnosti, zdaj se morajo o njem dogovoriti še nacionalni ministri v Svetu EU.

Sporočilo za medije: nov pristop EU k reševanju podjetij v težavah

Postopki glede insolventnosti: pravila EU English (en)

Dobre prakse za ublažitev posledic prestrukturiranja

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave