Navigációs útvonal

Uniós segítség a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások számára - 17/03/2014

Kék égbolt alatt építődaruk, a tetejükön eurójelek

Az EU javaslatokat fogalmaz meg a pénzügyi nehézséggel küzdő cégek megsegítésére és a csődbe ment kezdő vállalkozók újrakezdési esélyeinek javítására.

Az EU-ban évente mintegy 200 ezer vállalkozás megy csődbe, és ennek következtében 1,7 millió munkavállaló megélhetése kerül veszélybe. Ezért további intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a bajba került vállalkozások még idejében szerkezetátalakítást vigyenek végbe, és elkerüljék a csődöt.

A nemzeti fizetésképtelenségi szabályok megreformálása minden érdekelt fél számára előnyös lesz. Nemcsak a jobb sorsra érdemes, életképes vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megóvása a tét ugyanis: a szabályok átalakításának az is a célja, hogy csökkenjen a befektetési kockázat, javuljon a hitelezők részére történő visszafizetések aránya és bővüljenek a határokon átívelő befektetések.

Az EU egységesebb, következetesebb rendszer kialakítására törekszik, ezért azt javasolja a tagállami kormányoknak, hogy a jelenlegi előírások helyett – melyek gyakran arra sarkallják a pénzügyi nehézséggel küzdő cégeket, hogy csődöt jelentsenek – léptessenek életbe olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a fizetésképtelenség felé sodródó vállalkozások számára a szerkezetátalakítást. A Bizottság által szorgalmazott intézkedések pdf - 68 KB [68 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) célja, hogy:

  • segítsék a vállalatokat abban, hogy a fizetésképtelenségi, illetve a felszámolási eljárást elkerülve idejekorán végrehajtsák a szükséges szerkezetátalakítást,
  • lehetővé tegyék a fizetésképtelen cégeknek, hogy négy hónapos felfüggesztést kérjenek a végrehajtás alól, hogy ez alatt az időszak alatt szerkezetátalakítási tervet dolgozhassanak ki,
  • biztosítsák, hogy a csődbe ment vállalkozók adóssága legfeljebb három év után elévüljön.

A korai szerkezetátalakításra jelenleg számos EU-tagországban nincs lehetőség, ott pedig, ahol a vállalkozók élhetnek ezzel a lehetőséggel, az eljárások gyakran körülményesek vagy költségesek, ami eltántorítja a cégeket attól, hogy megpróbálják elkerülni a csődöt.

A tagállamok jogszabályai közötti különbségek hatással vannak a más tagországbeli hitelezők kártalanítására, a határokon átívelő befektetési döntésekre, valamint a vállalatcsoportok szerkezetátalakítására.

Ha a szabályozás következetesebbé válik uniós szinten, azáltal csökkenni fog a más országokba irányuló befektetések kockázata, és javulni fog a hitelezők kártalanítása csőd esetén. Az adósságok rendezésére vonatkozó szabályok egységesítése azt is elő fogja segíteni, hogy a csődbe ment vállalkozók új céget alapítsanak. Ez nagyon fontos, hiszen a tapasztalatok szerint azok a kezdő vállalkozók, akiknek első próbálkozása kudarccal végződik, másodjára nagyobb sikerrel állják meg a helyüket a versenyben.

A következő lépések

Az EU arra kéri a tagállamokat, hogy egy éven belül hozzanak megfelelő intézkedéseket. A Bizottság értékelni fogja az elért eredményeket, és szükség esetén további intézkedéseket fog javasolni.

A több államra kiterjedő fizetésképtelenségi eljárásra vonatkozó jelenlegi szabályokat korszerűsítő intézkedéscsomagot az Európai Parlament már jóváhagyta. Most a tagállami minisztereken a sor, hogy az EU Tanácsában elfogadják a kezdeményezést.

Sajtóközlemény: új uniós szabályok a vállalkozások megmentésére

Fizetésképtelenségi eljárás – uniós szabályok English (en)

Fájdalomcsökkentő intézkedések a szerkezetátalakításon áteső cégek számára

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek