Navigacijski put

Pomoć europskim poduzećima u borbi za opstanak - 17/03/2014

Dizalice i simboli eura na nebu © EU

EU donosi novi pristup u cilju pomaganja poduzećima u financijskim teškoćama i daje novim poduzetnicima drugu priliku.

Svake godine oko 200 000 poduzeća širom EU-a suočeno je s mogućnošću stečaja, što može uzrokovati gubitak posla za 1,7 milijuna ljudi. Potrebno je učiniti još više kako bi se osiguralo da se poduzeća u poteškoćama mogu restrukturirati u ranoj fazi i nastaviti poslovati.

Od reforme nacionalnih propisa o nesolventnosti svi će imati koristi. Ne samo da će se time štititi održiva poduzeća i očuvati radna mjesta, već će se smanjiti i rizik za ulagače, poboljšati povrat za vjerovnike i potaći prekogranična ulaganja.

Radi postizanja usklađenijeg sustava EU preporučuje nacionalnim vladama da uvedu mjere kojima bi se omogućilo poduzećima restrukturiranje u ranoj fazi, umjesto da ih se, kao što je često slučaj, potiskuje u likvidaciju. Tim se mjerama pdf - 68 KB [68 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) obuhvaća:

  • pomoć poduzećima pri restrukturiranju prije nego što započne postupak u slučaju insolventnosti ili sudski postupak
  • omogućivanje da poduzeća u poteškoćama imaju četiri mjeseca vremena za donošenje planova za restrukturiranje prije nego što vjerovnici pokrenu postupak izvršenja
  • poništavanje dugova poduzetnika u roku od 3 godine nakon stečaja.

Restrukturiranje u ranoj fazi trenutačno nije moguće u nekoliko država članica, a u onima gdje je moguće, postupci su često neučinkoviti ili skupi i njima se poduzeća ne potiču da se bore za opstanak.

Takve razlike među državama članicama utječu na stope povrata za prekogranične vjerovnike, odluke o ulaganju i restrukturiranje grupa poduzeća.

Usklađenijim pristupom u EU-u smanjio bi se rizik povezan s ulaganjem u drugoj državi i poboljšao povrat za vjerovnike u slučaju stečaja. Standardiziranjem načina upravljanja dugovima poduzetnici bi dobili priliku da počnu ponovno. Štoviše, dokazano je da su uspješniji u drugom pokušaju.

Sljedeći koraci

EU zahtijeva da nacionalne vlade da donesu odgovarajuće mjere u roku od godine dana. Komisija će ocijeniti postignuti napredak i odlučiti jesu li potrebne daljnje mjere.

Novi paket mjera kojim bi se modernizirala postojeća prekogranična pravila u slučaju nesolventnosti već je potvrdio Europski parlament, a potreban je još i dogovor nacionalnih ministara u Vijeću Europske unije.

Priopćenje za tisak – novi pristup EU-a za poduzeća u poteškoćama

Postupci u slučaju nesolventnosti – pravila EU-a English (en)

Pomoć poslodavcima u ublažavanju posljedica restrukturiranja

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice