Navigointipolku

Uusi alku epäonnistuneelle yrittäjälle - 17/03/2014

Nostureita ja euron tunnuksia © EU

EU on vahvistanut uudet periaatteet vaikeuksissa olevia yrityksiä koskeville maksukyvyttömyysmenettelyille. Tavoitteena on antaa elinkelpoisille yrityksille mahdollisuus toiminnan jatkamiseen.

Vuosittain eri puolilla EU:ta noin 200 000:ta yritystä uhkaa konkurssi ja työpaikkansa menettää tämän seurauksena 1,7 miljoonaa henkilöä. Tarvitaankin lisätoimia, jotta vaikeuksissa olevat yritykset voivat toteuttaa uudelleenjärjestelyjä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja jatkaa toimintaansa.

Kaikkien osapuolten kannalta paras ratkaisu on uudistaa kansallisia maksukyvyttömyyssääntöjä. Näin voidaan suojata elinkelpoisia yrityksiä ja säilyttää työpaikkoja. Samalla vähennetään sijoittajien riskejä ja parannetaan velkojien tilannetta. Uudet toimenpiteet kannustavat myös rajat ylittäviä investointeja.

EU haluaa, että maksukyvyttömyysmenettelyissä noudatetaan yhteisiä periaatteita. Se suosittaa EU-maille toimia, joilla annetaan yrityksille mahdollisuus uudelleenjärjestelyyn jo varhaisessa vaiheessa. Vielä nykyisin painopiste on usein liiketoiminnan purkamisessa. Komissio suosittelee mm. seuraavia toimenpiteitä pdf - 68 KB [68 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv) :

  • Helpotetaan yritysten uudelleenjärjestelyä ennen maksukyvyttömyys- tai tuomioistuinmenettelyn aloittamista.
  • Annetaan vaikeuksissa oleville yrityksille mahdollisuus menettelyn keskeyttämiseen enintään 4 kuukaudeksi, jotta ne voivat laatia tervehdyttämissuunnitelman ennen kuin velkojat voivat aloittaa menettelyn niitä vastaan.
  • Vapautetaan konkurssin tehneet yrittäjät veloista 3 vuoden kuluessa.

Varhainen uudelleenjärjestely ei nykyisin ole useissa EU-maissa mahdollinen, ja vaikka näin olisikin, menettely voi olla tehoton tai kallis ja vähentää yritysten kannustimia pysyä pystyssä.

Jäsenmaiden lainsäädännön välisillä eroilla on vaikutusta kansainvälisten velkojien palautusasteeseen, investointipäätöksiin ja yritysryhmien uudelleenjärjestelyyn.

Jos EU:n tasolla sovellettaisiin yhdenmukaisempaa lähestymistapaa, rajat ylittävien sijoitusten riskit vähenisivät ja velkojat saisivat takaisin suuremman osan sijoituksistaan konkurssitilanteessa. Velkojen hallinnointitapojen yhtenäistäminen antaisi yrittäjille myös paremmat mahdollisuudet aloittaa toimintansa uudelleen. EU:n mukaan on näyttöä siitä, että yrittäjät menestyvät paremmin toisella kerralla.

Seuraavat vaiheet

EU pyytää jäsenmaita toteuttamaan suositellut toimet yhden vuoden kuluessa. Komissio arvioi myöhemmin edistymistä ja kartoittaa, tarvitaanko mahdollisia lisätoimia.

Euroopan parlamentti on jo hyväksynyt rajat ylittävien maksukyvyttömyysmenettelyjen uudistamista koskevan toimenpidepaketin, joka on vielä hyväksyttävä EU:n neuvostossa.

Lehdistötiedote – Uusi mahdollisuus epäonnistuneelle yrittäjälle

Maksukyvyttömyysmenettelyt – EU-säännöt English (en)

EU auttaa yrityksiä lieventämään rakenneuudistusten vaikutuksia

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä