Navigacijska pot

Mala podjetja – z novimi pravili EU hitreje do finančnih sredstev - 21/01/2014

Podpredsednik Komisije in komisar, pristojen za protimonopolno politiko, Joaquín Almunia

EU je spremenila pravila, da bi malim in srednjim velikim podjetjem olajšala dostop to pomembnega financiranja naložb.

EU želi s spremembo pravil o državni pomoči pomagati malim in srednje velikim podjetjem, ki so od finančne krize leta 2008 vedno težje pridobivala finančna sredstva za svojo rast in razvoj.

Zagonska in mlada podjetja so večinoma še vedno močno odvisna od tradicionalnih bančnih posojil, ki pa so zaradi kreditnega krča precej usahnila.

Zagotavljanje financiranja

Omejen dostop do financiranja zavira razvoj podjetij od zagonske faze dalje, saj je tako težje vlagati v nove projekte in zmanjšati obratovalni kapital, potreben za redno delovanje podjetja.

Cilj spremembe je uvedba pravil, ki bodo enostavna, prožna in omogočala hiter dostop do tveganega financiranja majhnim podjetjem, s čimer bodo ta lažje razvila nove proizvode in zamisli.

Pravila EU o državni pomoči za gospodarstvo, oblikovana pred kreditnim krčem in namenjena zagotavljanju enakih pogojev za vsa podjetja, so v današnjih razmerah države članice omejevala pri pomoči podjetjem, ki niso mogla pridobiti zasebnih sredstev.

Za povečanje gospodarske rasti in nova delovna mesta

Nove smernice Evropske komisije zmanjšujejo birokratske ovire, odpravljajo pomanjkanje financiranja in državam EU omogočajo pripravo programov, s katerimi bodo podjetja lažje prišla do različnih oblik finančne podpore, denimo lastniškega kapitala in jamstev.

Komisija pričakuje, da bodo nacionalni programi zasebne vlagatelje spodbudili k naložbam v mala in srednje velika podjetja.

Spremembe pravil so del prizadevanj EU za obuditev gospodarske v rasti v razmerah, ki so za številna podjetja zelo težavne, omogočile naj bi tudi nova delovna mesta.

Po novem bo znesek pomoči, ki bo izvzet iz konkurenčnega nadzora Komisije, precej višji od doslej veljavne mejne vrednosti: do 15 milijonov evrov na podjetje v primerjavi z dosedanjim zneskom 1,5 milijona evrov na podjetje. S to spremembo se bo Komisija lažje osredotočila na primere, ki imajo največji vpliv na konkurenco.

Nova pravila, ki so bila sprejeta po obsežnem posvetovanju z državami članicami, bodo začela veljati 1. julija 2014 in so del širšega pregleda pravil EU o konkurenci. 

Sporočilo za medije – nova pravila o tveganem financiranju DeutschEnglishfrançais

Pogosta vprašanja – nova pravila o tveganem financiranju English

Nove smernice o tveganem financiranju English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave