Навигационна пътека

ЕС облекчава правилата за държавна помощ за малките предприятия - 21/01/2014

Комисарят по въпросите на конкуренцията и заместник-председател на Комисията Хоакин Алмуния

ЕС ще улесни предприятията да намират необходимото финансиране за инвестиции.

Промените в правилата на ЕС за държавната помощ са в отговор на факта, че след началото на финансовата криза през 2008 г. една трета от малките и средните предприятия в Европа не успяват да намерят финансирането, от което се нуждаят, за да се разрастват и развиват.

Като цяло стартиращите и разрастващите се предприятия все още са силно зависими от традиционното банково кредитиране, което намаля значително в резултат на кризата.

Преодоляване на недостига на финансиране

Тази неефективност на пазара се отразява на развитието на предприятията в периода след тяхното създаване, като затруднява инвестирането в нови начинания и води до намаляване на оборотния капитал за ежедневни операции.

Общата цел е да се въведат прости и гъвкави правила, с които да се осигури по-бърз достъп до рисково финансиране за малките фирми. Това ще позволи на тези предприятия да представят нови продукти и идеи на пазара.

Правилата на ЕС за държавната помощ за предприятия — създадени преди свиването на кредитирането, за да се осигурят равни условия за бизнес — ограничават възможността на правителствата на страните от Съюза да помагат на предприятията, които не успяват да намерят финансиране в частния сектор.

Подпомагане на растежа и създаването на работни места

С новите насоки на Комисията ще се премахнат тези административни формалности, което ще помогне за преодоляване на недостига на финансиране и ще позволи на страните от ЕС да създават схеми за улесняване на достъпа на предприятията до по-широк набор от възможности за финансиране, например дялово финансиране и гаранции.

Очаква се подобни национални схеми да стимулират в по-голяма степен частните инвеститори да инвестират в малки и средни предприятия.

Промените са важно допълнение към усилията на ЕС за възстановяване на икономическия растеж в трудни за много предприятия времена и трябва да допринесат за създаването на работни места.

Помощи в по-голям размер — до 15 млн. евро на предприятие — няма да подлежат на контрол от страна на Комисията. За сравнение, в момента максималният праг е 1,5 млн. евро на фирма. Тази промяна ще позволи на Комисията да се съсредоточи върху случаите с най-големи последици за конкуренцията.

Новите правила, приети след обстойни консултации с правителствата на страните от ЕС, ще започнат да се прилагат от 1 юли 2014 г. и са част от по-широко преразглеждане на разпоредбите на ЕС в областта на конкуренцията. 

Съобщение за медиите — Нови правила за рисково финансиране DeutschEnglishfrançais

Често задавани въпроси — Нови правила за рисково финансиране English

Нови насоки за рисково финансиране English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки