Navigacijska pot

Boljša zaščita poslovnih skrivnosti v EU - 28/11/2013

Del računalniškega zaslona in tipkovnice v šibki svetlobi © EU

Evropska komisija je predlagala nova pravila za zaščito podjetij v primeru kraje ali zlorabe zaupnih poslovnih informacij. S pravili želi spodbuditi inovacije in sodelovanje.

Poslovne skrivnosti, denimo iskalni algoritem Googla ali sestava določenega parfuma, bodo po predlogu Evropske komisije v prihodnje še bolj zaščitene.

Pravila bodo namenjena podjetjem, ki bi sicer utrpela veliko škodo v primeru kraje ali zlorabe zaupnih informacij.

S predlogom bodo nacionalna sodišča lažje reševala te primere, oškodovana podjetja pa prejela odškodnino. Uvaja tudi poenoteno evropsko opredelitev pojma „poslovne skrivnosti“.

Vedno večji problem

V nedavni raziskavi so odkrili, da je imelo v zadnjih 10 letih izkušnje s poskusom kraje poslovne skrivnosti že vsako peto podjetje, ta delež pa še raste. Med razlogi za to so ostrejša svetovna konkurenca in rastoča uporaba digitalnih tehnologij.

Poslovne skrivnosti niso isto kot patenti in pravice intelektualne lastnine, denimo avtorske pravice in blagovne znamke, saj ne morejo pripadati samo enemu podjetju. Tekmeci si seveda prizadevajo razviti podobne izdelke in storitve, vendar pa ima lastnik poslovne skrivnosti to prednost, da je rešitev razvil prvi.

Pravna zaščita zaupnih informacij se med državami EU zelo razlikuje, nekatere celo nimajo posebnih predpisov o tem, zato si oškodovana podjetja le stežka pomagajo s sodišči, saj pogosto ne poznajo pravil v drugi državi EU.

Varnejše okolje

Vse to pa ovira sodelovanje podjetij iz različnih držav in zavira inovativnost, saj novi izdelki ali rezultati raziskav podjetja niso ustrezno zaščiteni. Zlasti so prizadeta manjša podjetja, ki se zaradi visokih stroškov patentiranja za zaščito svojih dognanj pogosteje zanašajo na poslovne skrivnosti.

Če bo predlog Komisije sprejet, bo omogočil varnejše poslovno okolje, v katerem lahko podjetja brez skrbi ustvarjajo in si delijo podatke.

Predlog morata zdaj obravnavati še Svet ministrov in Evropski parlament.

Sporočilo za medije: Komisija predlaga pravila za varovanje pred krajo zaupnih poslovnih informacij

Poslovne skrivnosti: pogosta vprašanja English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave