Cale de navigare

O mai bună protecție a secretelor comerciale în UE - 28/11/2013

Monitor și tastatură într-o lumină obscură © UE

UE a propus noi norme privind protejarea întreprinderilor care se confruntă cu furtul sau utilizarea neadecvată a informațiilor confidențiale. Normele își propun să încurajeze inovarea și colaborarea.

Secretele comerciale, cum ar fi algoritmul de căutare Google sau rețeta unui parfum, ar putea fi mai bine protejate în baza noilor reglementări propuse de Comisia Europeană.

Acestea vor veni în sprijinul întreprinderilor care suferă prejudicii de pe urma furtului sau a utilizării neadecvate a informațiilor lor confidențiale.

Scopul propunerilor este să faciliteze demersurile instanțelor naționale care trebuie să se pronunțe în astfel de cazuri, precum și despăgubirea victimelor. De asemenea, propunerile includ o definiție unică a noțiunii de secret comercial, care se va aplica peste tot în UE.

O problemă în creștere

Un sondaj efectuat recent a arătat că o întreprindere din 5 s-a confruntat, în ultimii 10 ani, cu situația în care secretele sale comerciale au făcut obiectul unei tentative de furt, iar numărul acestora este în creștere. Factorii care determină această stare de fapt ar fi concurența globală tot mai acerbă și utilizarea pe scară largă a tehnologiilor digitale.

Secretele comerciale sunt diferite de brevete și drepturile de proprietate intelectuală (copyright, mărci înregistrate) prin faptul că nu sunt exclusive. Întreprinderile pot să creeze produse sau soluții similare, și de multe ori o fac, însă deținătorul secretului comercial beneficiază de un avantaj competitiv datorită faptului că este cel care a creat produsul inițial.

Protecția juridică variază pe teritoriul UE - există țări care nu au niciun fel de legislație în acest domeniu - ceea ce îngreunează acțiunile părților vătămate care doresc să se adreseze instanțelor, deoarece s-ar putea să nu înțeleagă reglementările altor țări europene.

Un mediu mai sigur

Această problemă ridică obstacole în calea cooperării întreprinderilor la nivel transfrontalier și împiedică inovarea, întrucât rezultatele cercetărilor sau creațiile companiilor nu sunt protejate suficient de bine. Întreprinderile mici sunt și mai vulnerabile decât celelalte, întrucât costul ridicat al obținerii brevetelor le determină să se bazeze mai ales pe secretele comerciale.

Reglementările propuse de Comisie vor crea un mediu mai sigur, în care întreprinderile să poată inova și partaja informații.

Propunerile vor fi supuse evaluării Consiliului de Miniștri și Parlamentului European.

Comunicat de presă - Comisia propune norme pentru a contribui la protecția împotriva furtului de informații de afaceri confidențiale

Secretele comerciale - Întrebări și răspunsuri English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile