Navigációs útvonal

Az üzleti titok védelmének megerősítése az Európai Unióban - 28/11/2013

Számítógép képernyőjének és billentyűzetének részlete félhomályban © EU

Az Európai Unió új szabályok elfogadását javasolja az adatlopás vagy illetéktelen adatfelhasználás áldozatává váló vállalkozások védelmében, az innováció és az együttműködés ösztönzésére.

Az üzleti titok – vagyis a bizalmasan kezelendő üzleti információ, például a Google kereső algoritmusa vagy egy parfüm összetétele – hatékonyabb védelemben részesülhet, ha az EU bevezeti az Európai Bizottság által előterjesztett új szabályokat.

A szabályok azoknak a vállalkozásoknak a helyzetén fognak javítani, amelyek értékes információk ellopása vagy illetéktelen felhasználása folytán kárt szenvednek.

A javaslatnak az a célja, hogy ilyen esetben a nemzeti bíróságok egyszerűbben járhassanak el, a sértettek pedig könnyebben kaphassanak kártérítést. Ezenkívül a Bizottság az egész Európai Unióban egységesíteni kívánja az üzleti titok meghatározását.

A problémára egyre sürgetőbb megoldást találni

Egy közelmúltbeli felmérés szerint az elmúlt tíz évben a vállalatok egyötödétől próbáltak meg üzleti titkot lopni, és a jelenség egyre gyakoribbá válik. Ennek magyarázata többek között a kiélezett globális versenyben és a digitális technológiák egyre elterjedtebb használatában keresendő.

Az üzleti titok – a szabadalommal és a szellemi tulajdonnal, például a jogvédett tartalommal és a védjeggyel ellentétben – nem kizárólagos tulajdona az adott cégnek. A versenytársak kifejleszthetnek – és gyakran ki is fejlesztenek – hasonló termékeket vagy megoldásokat, az üzleti titok birtokosa azonban elsősége folytán versenyelőnyre tesz szert.

Az üzleti titok védelme változatos képet mutat az Európai Unióban, egyes országokban például jogilag nincs is külön szabályozva, ez pedig megnehezíti az áldozatok dolgát a bíróságok előtt, mivel a kárvallottak nincsenek feltétlenül tisztában a más uniós országokban hatályos szabályokkal.

Nagyobb biztonság a vállalkozásoknak

Mindez akadályt jelent a tagállamok közötti üzleti együttműködésben, és hátráltatja az innovációt, hiszen a cégeknek számolniuk kell azzal, hogy nem tudnak ötleteik, illetve kutatási eredményeik megfelelő védelméről gondoskodni. A kisvállalkozások különösen kiszolgáltatottak, hiszen a szabadalmaztatás költsége miatt hajlamosabbak az üzleti titok eszközével élni.

A bevezetni kívánt szabályok biztonságosabb környezetet fognak teremteni a vállalkozások alkotó tevékenységéhez és információmegosztásához.

A következő lépés az, hogy a Bizottság a javaslatot értékelés céljából előterjeszti a Miniszterek Tanácsának és az Európai Parlamentnek.

Sajtóközlemény – Fellépés a bizalmas üzleti információk ellopása ellen: a Bizottság javaslatot terjeszt elő a kérdés uniós szintű szabályozására

Üzleti titok – Gyakran feltett kérdések English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek