Navigacijski put

Bolja zaštita poslovne tajne u EU-u - 28/11/2013

Dio zaslona računala i tipkovnice u zatamnjenjom svijetlu © EU

EU je predložio nova pravila o zaštiti poslovnih subjekata od krađe ili zlouporabe povjerljivih podataka. Pravilima se nastojei potaknuti inovacije i suradnja.

Poslovne tajne ili povjerljivi poslovni podaci kao što su Googleova algoritamska tražilica ili sastav nekog određenog parfema mogli bi se bolje zaštititi primjenom novih pravila koje je predložila Europska komisija.

Ova pravila donijet će korist trgovačkim društvima kojima se krađom ili zlouporabom vrijednih podataka nanosi šteta.

Prijedlozima se namjerava pojednostavniti postupanje nacionalnih sudova kod takvih slučajeva te osigurati odštetu žrtvama. Njima se također utvrđuje definicija „poslovne tajne” na razini EU-a.

Rastući problem

Prema nedavno provedenoj anketi 1 trgovačko društvo od njih 5 u posljednjih je 10 godina bilo žrtvom pokušaja krađe poslovnih tajni, a broj takvih slučajeva je u porastu. Čimbenici koji doprinose tome uključuju žestoko globalno tržišno natjecanje i povećanu uporabu digitalnih tehnologija.

Poslovne tajne razlikuju se od patenata i prava intelektualnog vlasništva kao što su autorska prava i žigovi u tome što one nisu isključiva prava. Konkurenti često nastoje i mogu proizvesti slične proizvode ili ponuditi slična rješenja, međutim konkurentska prednost vlasnika poslovne tajne je u tome što su bili prvi.

Pravna zaštita znatno se razlikuje diljem EU-a. Neke zemlje nemaju posebnih zakona kojima se uređuje to pitanje, što žrtvama otežava pokretanje sudskog postupka jer možda ne razumiju propise drugih država EU-a.

Sigurnije okruženje

Ovaj problem koči prekograničnu poslovnu suradnju i sputava inovacije jer proizvod ili istraživanje trgovačkih društava možda nisu primjereno zaštićeni. Mala poduzeća posebno su ranjiva jer se zbog troškova patentiranja uglavnom moraju osloniti na poslovnu tajnu.

Prijedlozima će se stvoriti sigurnije okruženje u kojem poslovni subjekti mogu stvarati i razmjenjivati podatke.

Prijedlozi će sada radi ocjene biti dostavljeni Vijeću ministara i Europskom parlamentu.

Priopćenje za tisak – Zašita od krađe povjerljivih poslovnih podataka: Komisija predlaže pravila na razni EU-a

Poslovna tajna – Najčešća pitanja English

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice