Navigacijska pot

Kako ohraniti konkurenčnost jeklarske industrije EU - 11/06/2013

Valjano jeklo v tovarni © iStockphoto

Evropska komisija se z akcijskim načrtom loteva upada v povpraševanju, okoljskih izzivov in nepoštene konkurence ter vidi rešitev v znižanju stroškov in inovacijah.

Evropska unija je z 11-odstotnim deležem v svetovni proizvodnji drugi največji proizvajalec jekla na svetu. Panoga zaposluje 360 000 ljudi.

Toda časi so se spremenili. Zaradi globalne gospodarske recesije je povpraševanja po jeklu manj, stroški energije naraščajo, številne surovine je treba uvoziti, konkurenca je pogosto nepoštena, izpolnjevanje okoljskih zahtev lahko drago stane.

Po napovedih naj bi se povpraševanje v svetu do leta 2025 spet povečalo, večja konkurenčnost industrije je zato v splošnem evropskem interesu. Evropska komisija se s pravkar objavljenim akcijskim načrtom DeutschEnglishfrançais za evropsko jeklarsko industrijo loteva 7 ključnih področij:

Ureditev

Evropska komisija bo ocenila, kakšno regulativno breme nosi industrija, in preverila, ali ji zakonodaja EU ne nalaga dodatnih stroškov.

Spodbuda povpraševanju

Največ povpraševanja po jeklu prihaja iz gradbenega in avtomobilskega sektorja, na vsakega odpade približno 40-odstotni delež. Posledice ekonomske krize je čutiti v obeh in Evropska komisija se je težav lotila z dvema pobudama: CARS2020 English in Trajnostno gradbeništvo English .

Konkurenca

Nekatere države zunaj EU omejujejo uvoz jekla iz EU oziroma spodbujajo izvoz svojega, zaradi česar ima njihova industrija nepošteno prednost. EU bo še naprej vodila prostotrgovinska pogajanja z državami zunaj EU in opozarjala na nepošteno ravnanje.

Stroški energije

Stroški za energijo znašajo 40 % stroškov proizvodnje jekla, evropske tovarne plačujejo energijo večinoma dražje od svoje konkurence v svetu. EU želi z načrtovano povezavo energetskega trga DeutschEnglishfrançais povečati konkurenco na trgu energije in s tem zmanjšati stroške.

Podnebna politika

Z jasnimi okoljskimi pravili bi spodbudili podjetja k naložbam, ki so potrebne za prilagoditev na bolj zelene tehnologije. Evropska komisija bo uveljavljala dobre prakse, države članice pa bodo morale pregledati nacionalne politike, ki vplivajo na cene, in nameniti sredstva projektom v zvezi z energijsko varčnostjo.

Inovacije

V času od leta 2014 do leta 2020 bo Evropska unija s programom za raziskave Obzorje 2020 English namenila skoraj 18 milijard evrov za inovacije in tako poskušala utrditi vodilni položaj industrije v svetu.

Podpora za prestrukturiranje

Zaradi prestrukturiranja je v jeklarski industriji ostalo brez dela 40 000 ljudi. Z namenskimi sredstvi bodo pomagali delavcem in poskrbeli, da se ključno znanje ne izgubi. Poleg tega je treba pritegniti mlade in ustvarjalne delavce, saj se povprečna starost zaposlenih v jeklarstvu veča.

Posebna skupina bo spremljala doseženi napredek na vseh zgoraj navedenih področjih, Komisija ga bo ocenila vsakih 12 mesecev.

Več o jeklarski industriji v EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave