Kruimelpad

Europese staalsector moet gezond blijven - 11/06/2013

Rollen staal in een fabriek © iStockphoto

Actieplan moet dalende vraag, milieuproblematiek en oneerlijke concurrentie aanpakken door te besparen en te innoveren.

De EU is de op een na grootste staalproducent in de wereld, goed voor 11% van de wereldwijde productie en 360.000 banen.

Maar dit zijn zware tijden. De vraag naar staal is gedaald door de wereldwijde economische crisis, de energietarieven blijven stijgen, veel grondstoffen moeten geïmporteerd worden, er is oneerlijke concurrentie en het is duur om aan alle milieu-eisen te voldoen.

Naar verwachting trekt de vraag tegen 2025 weer aan. Daarom is het in het belang van Europa om de sector concurrerender te maken. Het nieuwe actieplan DeutschEnglishfrançais van de Europese Commissie voor de staalsector behelst een aanpak op zeven fronten:

Regelgeving

De EU zal ervoor zorgen dat de EU-regels geen nodeloze extra kosten met zich meebrengen.

De vraag stimuleren

De bouwsector en de automobielindustrie zijn samen goed voor 40% van de vraag. Beide sectoren zijn zwaar getroffen door de crisis. Een tweetal EU-initiatieven moet deze sectoren stimuleren (CARS2020 English en Duurzaam bouwen English ).

Eerlijke concurrentie

Sommige landen buiten de EU hebben de invoer van staal uit de EU belemmerd of hun eigen export gesubsidieerd, wat hun bedrijven een oneerlijk voordeel geeft. De EU blijft vrijhandelsovereenkomsten sluiten met landen buiten de EU en oneerlijke handelspraktijken aan de kaak stellen.

Lagere energiekosten

De energiekosten maken 40% van de productiekosten van staal uit en de tarieven liggen in Europa hoger dan in de meeste andere landen. Het EU-plan om de Europese energiemarkten te koppelen DeutschEnglishfrançais zal de concurrentie vergroten en daardoor de energietarieven laten dalen.

Klimaatbeleid

Als er duidelijke milieuregels komen, zal dat investeringen in groenere technologieën stimuleren. De Commissie stimuleert goede werkwijzen, maar de EU-landen moeten ook hun eigen beleid onder de loep nemen en geld beschikbaar stellen voor energie-efficiëntieprojecten.

Innovatie

Tussen 2014 en 2020 komt er bijna 18 miljard euro EU-geld beschikbaar om de positie van Europa als industrieel leider op innovatiegebied te versterken door middel van het onderzoeksprogramma Horizon 2020 English

Steun tijdens reorganisaties

In de staalsector zijn al 40.000 banen verloren gegaan bij reorganisaties. Er is geld beschikbaar om getroffenen te helpen en om ervoor te zorgen dat hun vaardigheden niet verloren gaan. Aangezien in de staalsector relatief veel oudere werknemers werken, moet de sector ook meer jonge en creatieve mensen aantrekken.

Er wordt een groep opgericht om de vooruitgang op bovenstaande gebieden in het oog te houden. De Commissie evalueert de vooruitgang elke 12 maanden.

Meer over de Europese staalsector DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links