Navigációs útvonal

Az európai acélipar versenyképességének megőrzése - 11/06/2013

Acélhengerek egy gyárban © iStockphoto

A Bizottság új cselekvési terve a nyomott keresletet, a környezeti kihívásokat és a tisztességtelen versenyt ellensúlyozandó a költségek csökkentésére és az innovációra helyezti a hangsúlyt.

Az EU a második legjelentősebb acéltermelő a világon: a világ össztermelésének 11%-át állítja elő és ezáltal több mint 360 ezer embernek ad munkát.

Az acéliparra azonban nehéz idők járnak: a gazdaság globális visszaesésével csökken a kereslet, az energiaárak egyre csak nőnek, sok nyersanyagot importálni kell, a verseny gyakran tisztességtelen, a környezetvédelmi követelményeknek való megfelelés költsége pedig az egekbe rúghat.

Az összkereslet azonban 2025-re várhatóan növekedni fog, ezért Európa érdeke az, hogy elősegítse az ipar versenyképességét. Az Európai Bizottság új cselekvési tervet DeutschEnglishfrançais tett közzé, amellyel az európai acélipart kívánja fellendíteni. A dokumentum hét fontos területre összpontosít:

Jogszabályok

Az EU meg fogja vizsgálni, hogy az uniós szabályozás nem ró-e fölösleges terhet az acéliparra.

A kereslet fellendítése

A kitermelt acél kb. 40%-át az építőipar és a gépjárműipar használja fel. Mivel a gazdasági válság minkét gazdasági ágazatot komolyan érintette, az EU kezdeményezéseket dolgozott ki a két ágazat élénkítése érdekében (Fenntartható építőipar English , CARS2020 English ).

Tisztességes verseny

Néhány nem uniós ország olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek tisztességtelen előnyöket teremtenek saját vállalatainak: akadályozzák az uniós exportot vagy ösztönzik a saját termékeinek kivitelét. Az EU továbbra is tárgyalásokat folytat nem uniós országokkal szabadkeresledelmi megállapodások megkötése céljából és küzd a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen.

Az energiaárak mérséklése

Az energia az acéltermelés költségének kb. 40%-át teszi ki. Az európai vállalatok nagyobb árat fizetnek az energiáért, mint versenytársaik többsége. Az EU tervet dolgozott ki az energiapiacok összekapcsolása DeutschEnglishfrançais céljából, ami a versenyt élénkíteni, a költségeket pedig csökkenteni fogja.

Éghajlat-politika

Egyértelmű környezetvédelmi szabályokkal ösztönözni lehet a környezetkímélőbb technológiák bevezetéséhez szükséges beruházásokat. Noha a Bizottság elő fogja segíteni az ezen a téren bevált gyakorlatokat, a tagállamoknak meg kell vizsgálniuk saját árképzési politikáikat és forrásokat kell elkülöníteniük energiahatékony politikák megvalósítására.

Innováció

A Horizont 2020 English kutatási program keretében 2014 és 2020 között mintegy 18 milliárd eurós uniós finanszírozás áll rendelkezésre annak érdekében, hogy az EU megerősítse ipari vezető szerepét az innováció terén.

Támogatás a szerkezeti átalakítások kapcsán

Az acélipar szerkezeti átalakításai miatt idáig 40 000 munkahely szűnt meg. Az érintett személyek megsegítésére az EU alapokat hozott létre, amelyek arról is gondoskodnak, hogy a fontos szaktudás ne vesszen el. Mivel az acéliparban dolgozók átlagéletkora egyre nő, az acéltermelést vonzóvá kell tenni a fiatal és kreatív munkaerő előtt.

A Bizottság munkacsoportot állított fel a fenti területeken elért eredmények nyomon követésére. Az uniós intézmény 12 hónap múlva felméri az elért előrehaladást.

További információk az EU acéliparáról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek