Sti

En konkurrencedygtig stålindustri i EU - 11/06/2013

Valset stål i fabrik © iStockphoto

Handlingsplan tackler faldende efterspørgsel, miljøproblemer og unfair konkurrence med fokus på lavere omkostninger og innovation.

EU er verdens næststørste stålproducent med 11 % af den globale produktion og 360 000 medarbejdere.

Men det er svære tider. På grund af krisen er efterspørgslen faldet. Samtidig stiger omkostningerne til energi fortsat, mange råmaterialer skal importeres, konkurrencen er ofte unfair, og det kan være dyrt at overholde miljøkravene.

Den globale efterspørgsel ventes at stige senest i 2025, så det er i Europas interesse at hjælpe stålindustrien med at blive mere konkurrencedygtig. EU-Kommissionen har barslet med en handlingsplan DeutschEnglishfrançais for den europæiske stålbranche, der handler om 7 nøgleområder:

Regulering

EU vil vurdere den reguleringsmæssige byrde for stålindustrien og kontrollere, at EU's regler ikke skaber yderligere omkostninger.

Fart på efterspørgslen

Bygge- og bilbranchen tegner sig sammen for omkring 40 % af efterspørgslen, og de er begge to blevet ramt af krisen. To EU-initiativer skal stimulere disse sektorer (CARS2020 English og bæredygtigt byggeri English ).

Fair konkurrence

Visse lande uden for EU har indført handelshindringer for EU-eksport eller incitamenter for egen eksport, og det giver deres egne virksomheder en unfair fordel. EU vil fortsat indgå frihandelsaftaler med lande uden for EU og gribe ind over for urimelig konkurrencepraksis.

Lavere energiomkostninger

Udgifterne til energi er omkring 40 % af omkostningerne ved at fremstille stål, og de europæiske virksomheder betaler mere end deres konkurrenter. EU’s plan om at integrere sit energimarked DeutschEnglishfrançais vil øge konkurrencen og sænke omkostningerne.

Klimapolitik

Klare miljøregler vil hjælpe til med at skaffe de investeringer, der skal til for at få indført grønnere teknologi. Kommissionen vil arbejde for bedste praksis, men landene skal også se på deres nationale politik, som påvirker priser, og tildele penge til projekter, der sparer energi.

Innovation

Fra 2014 til 2020 stiller EU gennem forskningsprogrammet Horisont 2020 English næsten 18 milliarder euro (ca. 135 milliarder kroner) til rådighed til at styrke erhvervslivets innovation.

Støtte under omstrukturering

Stålindustrien har allerede mistet næsten 40 000 arbejdspladser på grund af omstrukturering. Der er midler til at hjælpe dem, der er ramt af situationen, og sikre, at der holdes på vigtige kvalifikationer. I takt med at arbejdsstyrken i stålbranchen bliver ældre, skal industrien også tiltrække unge og kreative mennesker.

Der bliver oprettet en gruppe, som skal overvåge udviklingen på de nævnte områder, og om et år tager Kommissionen bestik af situationen.

Mere om EU's stålsektor DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links