Cale de navigare

Este nevoie de mai multe eforturi în materie de inovare - 26/03/2013

Lucrători trecând prin pereţi simbolici decoraţi cu emblema UE © UE

UE face progrese în ansamblu, dar unele state membre trebuie să facă eforturi mai mari pentru a recupera din handicap şi pentru a deveni mai competitive.

Majoritatea ţărilor UE continuă să obţină rezultate bune în materie de inovare. Însă, potrivit tabloului anual de bord privind cercetarea şi inovarea English , există ţări care nu fac eforturi suficiente şi încep să rămână în urmă.

Tabloul de bord reprezintă o modalitate de a ajuta statele membre să identifice motoarele inovării şi sectoarele spre care trebuie orientate eforturile de stimulare a creşterii şi creării de locuri de muncă. Tabloul compară statele membre pornind de la nivelul investiţiilor în cercetare şi inovare, la care se adaugă alţi 23 de factori.

Diferenţe la nivelul investiţiilor

Evaluarea arată că ţările care au o tradiţie îndelungată în materie de inovare continuă să se dezvolte în această direcţie. Altele înregistrează însă un ritm mai lent sau chiar au rămas în urmă.

Ca şi în anii anteriori, Suedia se situează pe locul întâi, fiind urmată de Germania, Danemarca şi Finlanda. În Estonia, Lituania şi Letonia ritmul inovării a crescut.

Motoarele inovării

Întreprinderile mici şi capacitatea de a transforma ideile în produse şi servicii sunt principalele motoare ale inovării. Ţările cu cele mai bune rezultate pun un accent deosebit pe sprijinirea cercetării şi inovării. Întreprinderile şi universităţile din aceste ţări joacă un rol major în susţinerea eforturilor în materie de inovare.

Prin comparaţie cu restul Uniunii, sectorul economic al ţărilor din top investeşte mai mult în cercetare şi inovare şi solicită mai multe brevete. Ţările din fruntea clasamentului se remarcă şi prin faptul că au un sector bine dezvoltat al învăţământului superior şi facilitează crearea de legături puternice între industrie şi ştiinţă.

O Uniune a inovării

Inovarea şi eliminarea obstacolelor din calea transformării ideilor în produse şi servicii se află în centrul Strategiei „O Uniune a inovării” English , menită să contribuie la ameliorarea competitivităţii şi să încurajeze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Potrivit unui raport intermediar English , Strategia urmează planul stabilit şi s-a început deja punerea în aplicare a 80% dintre propuneri. Statele membre sunt încurajate să promoveze parteneriatele public-privat, să faciliteze accesul la finanţare şi la o forţă de muncă bine pregătită, să reducă povara administrativă şi să micşoreze costurile necesare pentru patentarea ideilor inovatoare.

Scopul Strategiei este să reducă diferenţele în materie de inovare pe care UE le înregistrează faţă de liderii globali în domeniu, respectiv Coreea de Sud, SUA şi Japonia. Decalajul faţă de Coreea de Sud a crescut, însă, începând din 2008, UE a reuşit să mai reducă din distanţa care o separă de SUA şi Japonia.

Inovarea industrială în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile