Navigációs útvonal

Az innováció helyzete – még sok a tennivaló - 26/03/2013

Az Uniót jelképező csillagkoszorúval díszített falakon átkelő munkavállalók © EU

Az EU egésze jól teljesít az innováció terén, de egyes tagországoknak többet kell tenniük, hogy felzárkózhassanak és versenyképesebbek legyenek.

Az uniós országok többsége egyre jobb eredményeket ér el az innováció előmozdításában, néhány tagállam azonban nem tesz elegendő erőfeszítéseket, ezért kezd lemaradni a többiektől – mutat rá a most elkészült éves kutatási és innovációs eredménytábla English .

Az eredménytábla segítséget ad az uniós országoknak ahhoz, hogy feltérképezzék, melyek a fő innovációösztönző tényezők, és milyen területekre kell összpontosítaniuk erőiket a növekedés és a munkahelyteremtés fellendítése érdekében. Az országok megtudhatják belőle azt is, hogy a kutatási és fejlesztési beruházásaik mértéke, továbbá 23 egyéb szempont alapján hol állnak a ranglistán.

Különbségek a beruházás terén

A ranglistából kiderül, hogy a hagyományosan innovatívnak számító országok továbbra is jól haladnak előre. Más országokban viszont az innovációs készség lassabban fejlődik – sőt az is előfordul, hogy visszaesett.

Az élen, ahogy a korábbi években is, Svédország áll, utána Németország, Dánia és Finnország következik a sorban. Észtország, Litvánia és Lettország számottevően növelte innovációs képességét.

Az innováció hajtómotorjai

A kisvállalkozások kulcsfontosságú szerepet töltenek be az innováció szempontjából. Az is jelentős tényezőnek számít, hogy a cégek mennyire képesek ötleteiket termékek és szolgáltatások formájában megvalósítani. A ranglista élén álló országok mindegyikére igaz, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kutatás és fejlesztés támogatására. Ezekben az országokban a vállalatok és az egyetemek jelentős mértékben hozzájárulnak a nemzeti innovációs erőfeszítésekhez.

Más uniós tagállamokkal összehasonlítva az innováció terén elől járó országok cégei nagyobb mértékben ruháznak be a kutatásba és fejlesztésbe, és több szabadalmi kérelmet nyújtanak be. Hasonlóságot tapasztalhatunk az élenjáró országok között abban is, hogy felsőoktatási ágazatuk szilárd lábakon áll, iparukat pedig erős kapcsolatok fűzik a tudomány világához.

Innovatív Unió

Az „Innovatív Unió” megnevezésű stratégia English azt célozza, hogy az EU versenyképesebbé váljon, lendületet kapjon a növekedés és javuljon a foglalkoztatás. A stratégia középpontjában az innováció fejlesztése és a jó ötletek kereskedelmi érvényesülésének útjában álló akadályok felszámolása áll.

A stratégia megvalósításában elért eredményekről és hiányosságokról szóló jelentés English szerint jó úton haladnak a dolgok: a javasolt intézkedések 80%-a már a végrehajtás szakaszában van. A fő teendők a következők: a köz- és magánszféra közötti partnerségek előmozdítása, a forrásszerzés megkönnyítése és a munkavállalók képzettségének javítása, a bürokrácia visszaszorítása, az új ötletek szabadalmaztatási költségeinek csökkentése stb.

A stratégia révén az EU arra törekedik, hogy áthidalja a közte és az innováció terén világelsőknek számító országok – Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán – közötti szakadékot. Dél-Korea előnye az Európai Unióval szemben most is növekedik, az Egyesült Államok és Japán előnye azonban 2008 óta jelentősen csökkent.

Ipari innováció az Európai Unióban

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek