Navigacijska pot

Načrt za krepitev evropskega podjetništva - 10/01/2013

Ženska v sivem hlačnem kostimu za seboj pušča stopinje na lesenem stopnišču © iStock/James Tutor

Predlagani ukrepi so namenjeni novim generacijam podjetnikov ter kot pomoč mladim, ženskam, starejšim, priseljencem ter brezposelnim pri ustanovitvi lastnega podjetja.

Podjetniki ustvarjajo nova delovna mesta in vodijo mnoga majhna podjetja, ki vsako leto v Evropi ustvarijo 4 milijone novih delovnih mest.

Vendar pa Evropejci pri podjetniškem duhu zaostajajo za drugimi velikimi gospodarstvi, kar kaže, da je v Evropi še veliko potenciala za ustvarjanje novih delovnih mest. Samo 11 % Evropejcev je podjetnikov in približno 40 % si jih želi samostojne poklicne poti pdf - 10 MB [10 MB] English (en) . V Združenih državah in na Kitajskem si več kot polovica prebivalcev želi biti samozaposlenih.

Za povrnitev gospodarske rasti v Evropi je treba odpraviti ta relativni odpor do samostojne poklicne poti. Komisija je predlagala akcijski načrt , s katerim želi spodbuditi spremembno odnosa do samostojnega podjetništva. Med predlogi so:

  • boljši dostop do financiranja, ustanovitev evropskega trga za majhna posojila in poenostavitev davčnih pravil za neposredne zasebne naložbe;
  • podjetniško izobraževanje in praksa v šolskih programih – mladi bi morali pred zaključkom srednje šole pridobiti vsaj eno izkušnjo s podjetništvom;
  • zmanjšanje časa, ki je potreben za ustanovitev podjetja in pridobitev potrebnih dovoljenj;
  • vzpostavitev mentorskih, svetovalnih in podpornih programov za ženske, starejše, priseljence, brezposelne in druge potencialne podjetnike;
  • vodstveno usposabljanje in mentorstvo, povezovanje v mreže s konkurenti, morebitnimi dobavitelji in strankami;
  • podpora novoustanovljenim spletnim podjetjem z odpravo ovir za čezmejno spletno prodajo;
  • enostavnejši postopki za ustanovitev, prodajo, prenos lastništva ali ponovno ustanovitev podjetja;
  • pomoč novim podjetjem pri premagovanju kratkoročnih finančnih težav ter še ena možnost po stečaju za poštene podjetnike – podjetniki, ki poskusijo znova, so uspešnejši.

Države EU z Aktom za mala podjetja Deutsch (de) English (en) français (fr) že sodelujejo pri zmanjševanju birokratskih ovir za podjetja. Novi načrt bo omogočil še učinkovitejše izvajanje skupnih pravil za mlada podjetja.

Naslednji koraki

Komisija bo v tesnem sodelovanju z vladami držav EU, poslovnimi organizacijami in drugimi deležniki pripravila časovni načrt za izvajanje predlaganih ukrepov.

Podpora podjetnikom je v EU zelo različna. Izmenjava najboljših praks in usklajevanje ukrepov sta lahko učinkovitejša od prizadevanj posamičnih držav.

Več o spodbujanju podjetništva English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave