Kruimelpad

Plan ter stimulering van het ondernemerschap in Europa - 10/01/2013

Vrouw in grijs pak laat voetafdrukken na op een houten trap © iStock/James Tutor

De EU wil jongeren jongeren, vrouwen, ouderen, migranten en werklozen helpen een eigen bedrijf op te zetten en zo voor een nieuwe generatie van ondernemers zorgen.

Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid. Kleine, jonge bedrijven zijn elk jaar samen goed voor 4 miljoen nieuwe banen in Europa.

Maar de EU loopt qua ondernemerszin achter op haar concurrenten en dat wijst erop dat er nog ruimte is om nog meer banen te scheppen. Slechts 11% van de Europeanen is ondernemer en slechts 40% zou eigen baas willen zijn pdf - 10 MB [10 MB] English (en) . In de VS en China heeft meer dan de helft belangstelling voor het zelfstandig ondernemerschap.

Wil Europa weer gaan groeien, dan moet er iets worden gedaan aan deze relatief geringe belangstelling om een nieuw bedrijf op te richten. De Commissie stelt daarom een actieplan voor:

  • betere financieringsmogelijkheden, een Europese markt voor kleine leningen en eenvoudigere belastingregels voor directe investeringen van particulieren
  • opname van lessen over ondernemerschap in onderwijsleerplannen: middelbare scholieren moeten minstens één keer praktijkervaring met ondernemen opdoen
  • verkorting van de tijd die nodig is om een bedrijf op te zetten en de nodige vergunningen te krijgen
  • betere begeleiding, advisering en ondersteuning van vrouwen, ouderen, migranten, werklozen en anderen met belangstelling voor het ondernemerschap
  • manamagementondersteuning voor starters en netwerking met toekomstige medeondernemers, leveranciers en klanten
  • belemmeringen voor het opzetten van internetbedrijven opruimen
  • vereenvoudiging van het opzetten, verkopen, overdragen en heropstarten van een bedrijf
  • hulp voor het overbruggen van tijdelijke financiële problemen van starters en steun voor bonafide ondernemers die na een faillisement een tweede kans verdienen, want zij maken meer kans op succes.

De EU-landen werken al samen bij het verminderen van de bureaucratische rompslomp via de Small Business Act Deutsch (de) English (en) français (fr) . Het nieuwe plan zorgt ervoor dat de gemeenschappelijke regels nog beter gaan werken voor kleine bedrijven.

Wat zijn de volgende stappen?

De Commissie zal nauw samenwerken met de EU-regeringen, bedrijfsorganisaties en anderen bij het uitstippelen van de uitvoeringsstrategie.

De hulp voor ondernemers verschilt sterk van land tot land. Door goede praktijken uit te wisselen en de handen ineen te slaan kunnen EU-landen meer bereiken dan ieder voor zich.

Meer over de ondersteuning van ondernemerschap English (en)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links