Sti

Plan om støtte til iværksætteri i EU - 10/01/2013

Kvinde i gråt tøj sætter fodspor på trætrappe © iStock/James Tutor

Forslagene vil gøde jorden for nye generationer af iværksættere og hjælpe unge, kvinder, ældre, indvandrere og ledige med at starte egen virksomhed.

Iværksættere skaber job. De styrer mange af de små nystartede virksomheder, der hvert år skaber 4 millioner nye job i Europa.

Men EU er bagefter konkurrenterne, når det drejer sig om iværksætterkultur. Det tyder på muligheder for endnu mere jobskabelse. Kun 11 % af europæerne er iværksættere, mens omkring 40 % drømmer om at være deres egen chef pdf - 10 MB [10 MB] English (en) . I USA og Kina vil over halvdelen gerne have fod under eget bord.

Europæerne er altså mindre ivrige for at starte nye virksomheder, og det skal ændre sig, hvis vi skal have ny vækst. Kommissionen har et forslag til en handlingsplan , som skal hjælpe denne ændring på vej, ved at:

  • give bedre adgang til finansiering, skabe et europæisk marked for mindre lån og forenkle skattereglerne for direkte private investeringer
  • sætte iværksætteri og erhvervserfaring på skolernes læseplaner, så de unge får mindst én erfaring med iværksætteri, før de forlader skolen
  • mindske den tid, det tager at starte en virksomhed og få de nødvendige tilladelser
  • indføre mentor-, rådgivnings- og støtteordninger for kvinder, ældre, indvandrere, arbejdsløse og andre potentielle iværksættere
  • give nystartede virksomheder ledelsestræning og -coaching, netværk med andre iværksættere, mulige leverandører og kunder
  • støtte nye webbaserede virksomheder ved at fjerne hindringerne for netsalg over grænserne
  • gøre det lettere at starte, sælge, overdrage eller genåbne en virksomhed
  • hjælpe nystartede virksomheder med at klare kortvarige finansielle problemer og give ærlige iværksættere en chance til efter en konkurs – "genstartere" klarer sig bedre.

EU-landene arbejder allerede sammen om at mindske bureaukratiet for erhvervslivet med Small Business Act Deutsch (de) English (en) français (fr) . Den nye plan vil hjælpe til med at få de fælles regler til at fungere endnu bedre for små virksomheder.

Næste skridt

Kommissionen vil arbejde tæt sammen med EU-landene, erhvervsorganisationerne og andre om at lægge en plan for, hvordan forslagene kan føres ud i livet.

Der er store forskelle på støtte til iværksættere i EU. Det er mere effektivt, hvis landene deler bedste praksis og koordinerer deres indsats, end hvis de arbejder alene.

Læs mere om støtte til iværksætteri English (en)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links