Navigációs útvonal

Az EU a magánélet védelméért - 25/01/2012

Az Európai Bizottság által kidolgozott új javaslatok az adatvédelmi szabályozás egységesítése révén nagyobb beleszólást kívánnak biztosítani az embereknek abba, hogy mások hogyan használják fel személyes adataikat.

Egy tavaly nyáron közzétett felmérés English , melynek készítői az Európai Unión belüli adatvédelemmel kapcsolatos véleményeket térképezték fel, a következőket állapította meg:

  • a válaszadók kétharmada attól tart, hogy személyes adataikat a cégek másokkal is megosztják anélkül, hogy ehhez kikérnék az engedélyüket;
  • a megkérdezettek 90%-a szeretné, ha az adatvédelmi jogok Európa-szerte egységesek lennének.

Az aggodalmak eloszlatása és a helyzet javítása érdekében az Európai Bizottság az uniós adatvédelmi szabályozás korszerűsítését szorgalmazza. A javasolt változtatások célja, hogy az adatvédelemre Unió-szerte egységes szabályok vonatkozzanak.

Az emberek védelmében

A javaslatok DeutschEnglishfrançais főbb elemei a következők:

  • A birtokukban lévő személyes adatok eltulajdonítása, illetve akaratlan kiszolgáltatása esetén a cégeknek értesíteniük kell a történtekről ügyfeleiket. Ez javítani fogja a felelősségvállalást és az elszámoltathatóságot.
  • Az új szabályoknak köszönhetően egyértelművé válik, hogy amikor a cégek csak az adattulajdonosok hozzájárulásának birtokában használhatják fel az érintettek személyes adatait, az kifejezett, nem pedig vélelmezett hozzájárulást jelent. Ezen túlmenően mindenki egyszerűbben hozzá fog férni saját személyes adataihoz, és azokat könnyebben tudja majd más szolgáltatók rendelkezésére bocsátani.
  • A személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog megerősítése révén az emberek töröltetni tudják majd személyes adataikat abban az esetben, ha azokat egy adott cég vagy szervezet indokolatlanul őrzi.
  • A javaslatok értelmében a jövőben az uniós szabályokat azokra az esetekre is alkalmazni lehet majd, amikor a személyes adatok feldolgozására az EU határain kívül kerül sor. Így lehetőség nyílik arra, hogy jogviták esetén az emberek akkor is saját országuk adatvédelmi hatóságához forduljanak segítségért, ha személyes adataikat harmadik országban működő cég dolgozta fel.

Az új szabályozásnak az üzleti szereplők is hasznát látják

A szabályozás egységesítésének köszönhetően Unió-szerte következetesebbé válik majd a jogalkalmazás. Az egyértelmű szabályok a cégeknek is előnyösek, hiszen világosan meghatározzák számukra, hogyan kell a személyes adatokat kezelniük.

Az egységesítés a bürokratikus akadályokat is csökkenteni fogja, aminek következtében a cégek mintegy 2,3 milliárd eurót takaríthatnak meg a becslések szerint. Például mindössze egyetlen hatósággal kell majd adatvédelemmel kapcsolatos ügyeiket intézniük: annak a tagállamnak az illetékes hatóságával, ahol üzleti tevékenységük összpontosul.

A szabályok betartásáért

A javaslatok értelmében a tagállami adatvédelmi hatóságok hatásköre bővülni fog annak érdekében, hogy nagyobb érvényt tudjanak szerezni az uniós szabályoknak.

Külön jogszabály vonatkozik majd a bűnüldözés során folytatott adatcserére.

Soron következő lépések

Az EU arra törekszik, hogy a fogyasztói bizalom erősítése révén elősegítse az elektronikus kereskedelem térhódítását, közvetve pedig a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. A fentiekben ismertetett javaslatok is ennek a törekvésnek a jegyében születtek. Megvalósulásuk feltétele, hogy az Európai Parlament és az EU tagállamainak kormányai jóváhagyják őket.

További információk az uniós adatvédelmi szabályozás korszerűsítésére irányuló javaslatokról English

További információk az uniós adatvédelemről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek