Sökväg

Ny plan för immateriella rättigheter - 24/05/2011

Förfalskade varor, bland annat handduk, väska, sko, luftfilter och fotboll © EU

Bättre skydd för immateriella rättigheter och EU-samarbete mot förfalskning och piratkopiering är några av kommissionens förslag.

Piratkopior och förfalskade varor är ett allvarligt hot mot EU:s ekonomi - de är mycket billigare än den äkta varan och hederliga tillverkare får därför svårare att klara sig. Konsumenterna utsätts också för risker eftersom förfalskade varor ofta inte uppfyller hälso- och säkerhetskraven.

Problemet har ökat - internet gör det t.ex. enklare att olagligt ladda ner musik, filmer, program och andra verk som lätt kan digitaliseras. Förfalskarna har också breddat sin verksamhet från lyxartiklar till vanliga varor som livsmedel, kosmetika, hygienartiklar, läkemedel och bildelar.

För att ta itu med problemet vill kommissionen modernisera EU:s immaterialrätt som genom upphovsrätt, patent och varumärken skyddar litterära, musikaliska och konstnärliga verk, upptäckter och uppfinningar samt ord, fraser, symboler och design.

Äkta och säkert

Allmänheten gynnas av lättare tillgång till skyddade verk och en garanti för att de varor och tjänster de köper är äkta och säkra.

Immaterialrätten är nödvändig för EU:s 25 miljoner små och medelstora företag. Den skyddar deras investeringar i nya varor och tjänster, hjälper dem att få tillgång till finansiering och bidrar till rättvis konkurrens.

Företag och uppfinnare tjänar på ett enklare patentsystem. Dagens system är både krångligt och dyrt.

Färre förfalskningar och piratkopior och ökad laglig handel ger EU-länderna större skatteintäkter.

Det här är några av förslagen DeutschEnglishfrançais:

  • Ett enhetligt patentskyddssystem - uppfinnarna behöver bara registrera ett patent som sedan gäller i de flesta EU-länder. Det blir både billigare och enklare.
  • Bättre märkesskydd genom ett nytt varumärkessystem som är enklare, snabbare, effektivare, enhetligare och mer ändamålsenligt.
  • Enklare tillgång i EU till upphovsrättsskyddade verk, särskilt på nätet, och tillgång till Europas kulturarv.

Man föreslår också ett effektivare skydd för immateriella rättigheter både inom EU, vid EU:s gränser och i länder utanför EU.

Nästa steg

Kommissionen kommer att föreslå konkreta initiativ fram till 2014.

Under 2009 beslagtog EU-länderna cirka 118 miljoner förfalskade varor. Av dessa innebar 18 procent en folkhälsorisk.

Läs mer om immateriella rättigheter DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar