Cale de navigare

Modernizarea cadrului pentru drepturile de proprietate intelectuală - 24/05/2011

Câteva produse contrafăcute, printre care o geantă, un sabot, un filtru de aer şi o minge de fotbal © UE

O abordare europeană ar proteja mai bine drepturile de proprietate intelectuală şi ar combate mai eficient piratarea şi contrafacerea.

Produsele piratate şi contrafăcute ameninţă economia europeană, concurând neloial produsele originale şi subminând poziţia producătorilor acestora. Falsurile reprezintă un risc şi pentru consumatori, făcând rabat de la calitate şi siguranţă.

Situaţia s-a agravat, în special în condiţiile în care internetul facilitează descărcările ilegale de muzică, filme, programe şi lucrări uşor de digitalizat. Dacă până de curând falsificatorii se axau pe produse de lux, acum au trecut la bunuri de larg consum - alimente, cosmetice, produse de curăţat, medicamente, piese de schimb etc.

De aceea, Comisia propune o modernizare a legislaţiei europene în materie de drepturi de proprietate intelectuală. Aceasta protejează lucrările literare, muzicale şi artistice (prin drepturile de autor), descoperirile şi invenţiile (prin brevete) şi cuvintele, expresiile, simbolurile şi modelele (prin mărci).

Produse autentice şi sigure - o propunere în beneficiul tututor:

Consumatorii ar avea acces la opere protejate şi la produse şi servicii autentice sigure.

Pentru cele 25 de milioane de IMM-uri europene, drepturile de proprietate intelectuală sunt esenţiale. Acestea le-ar proteja investiţiile în noi produse şi servicii şi le-ar facilita accesul la finanţare şi la condiţii de concurenţă loială.

Modernizarea sistemului de brevetare, actualmente complex şi costisitor, ar veni în sprijinul întreprinderilor şi inventatorilor.

Pentru guvernele statelor membre, trecerea la practici comerciale legale, prin evitarea contrafacerii şi a bunurilor piratate, ar creşte încasările la bugetul de stat.

Printre modificările propuse figurează DeutschEnglishfrançais:

  • înfiinţarea unui sistem unitar de protecţie a brevetelor. Astfel, inventatorii vor putea să înregistreze un singur brevet, valabil pentru majoritatea ţărilor din UE, cu mai puţine cheltuieli şi formalităţi
  • o mai bună protecţie a mărcilor, printr-un sistem modernizat mai simplu, rapid, eficient şi coerent
  • facilitarea accesului, în special on-line, la operele protejate de drepturi de autor, inclusiv la patrimoniul cultural european.

Noua abordare prevede, de asemenea, măsuri mai ferme de punere în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală atât în cadrul Uniunii, cât şi la frontierele sale şi în relaţia cu alte ţări.

Etapa următoare

Comisia va prezenta o serie de propuneri punctuale, până în 2014.

În 2009, ţările din UE au confiscat circa 118 milioane de articole contrafăcute. 18% dintre acestea reprezentau un pericol pentru sănătatea publică.

Mai multe despre drepturile de proprietate intelectuală DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile